Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PÅ LANDET

2012-11-18

lördagförmiddagen for familjen till landet. Det heter ju så när man far till sitt sommarställe. Men i detta fall blir det lite lustigt, då det permanenta boendet ligger i skogen och saknar kollektivtrafik. Det är sex kilometer till närmaste busshållplats och en sällan gående buss som kan transportera vidare till mer frekvent gående buss och motorväg, samt matbutik, en mil hemifrån. "På landet" ligger intill kustremsan med fem minuter till buss som går en gång i timmen till Danderyds sjukhus. Vid sommarstugan finns permanentbebyggelse, men permanentboendet ligger i ett fritidshusområde, med endast fritidshus från 1960-70 taket.

Vid sommarstugan släpptes hundarna lösa på den stora och inhägnade tomten. Husse oljade in nya trärena ytor där taket nyligen bytts ut på den lilla gäststugan. En inte alltför gammal Jabo-stuga som fått ett felaktigt isolerat innertak av tidigare ägare, med plast på fel ställe och ingen luftspalt. Myror hade invaderat taket och nockstocken hade ruttnat. Allt var genomsurt! Ingen läcka i taket! Dåligt utfört arbete av person utan kunskap. Nu ligger där ett nytt tak. Inget innertak. Onödigt när väggarna är oisolerade.

Matte pratade i telfon. Nya larm om försvunna personer, planering och så ett nytt besked. Mannen var åter hemma. Så skönt! Det har blivit rena ketchupeffekten. Under många års räddningshunderi har Husse och Matte tränat och tränat och tränat, utan att någon dragit nytta av hudnarnas kunnande. Gázzi var certad räddningshund i 10 år. Efter 12 års ålder var hon pensionerad räddningshund. Hon fick aldrig någonsin komma ut och göra nytta i skarpt läge. Veckan efter det att Modji var godkänd på RHFU blev hon utkallad skarpt av Missing People  och medverkade till att en saknad person hittades drunknad. Mattes första räddningshund blev också utkallad veckan efter det att hon blivit godkänd på certprovet. En man hittades av gruppen, död i en skogsbacke. Därefter var hon utkallad ytterligare en gång och den personen hittades senare mördad många mil från sökområdet. En av poliserna från den insatsen närvarade på Ljusterö när både Násti och Modji jobbade.

Så småningom blev det tyst i telefonen och Matte  kunde också göra lite nytta kring stugan i Vettershaga. Alla gamla takbrädor och den gamla takpappen skulle samlas ihop i separata högar och läggas undan, för att senare köras till tippen. Grannens släp måste först besiktigas.

Hundarna fick för första gången riktigt springfnatt i skogsbacken! Härligt att se! Násti mår bra igen, inget lyaletande heller och de hade buskul! Tomten är till för dem och de känner sig nu riktigt hemma här. Underbart! En av anledningarna till detta köp var ju att hundarna skulle få en stor inhägnad tomt där de kunde få leva hundliv i en skogsbacke. De får gräva som de vill och ingenting måste aktas. Blåbärsris och hallonsnår är hundarnas. Násti rusade ner från den bakre delen av tomten och skulle överfalla Modji som var på väg ner mot grinden. Násti kastade sig fram i en attack och Modji stannade och vände sig om. Násti flög över sin dotter i ett elegant hopp! Modji drog åt andra hållet och jakten var igång i vida bågar mellan de båda små stugorna. Därefter hade de kampglada damerna en ordentlig dragkamp med en mycket seg kvist. Fotbollen var inte alls lika lockande.

Vid insatsen på Ljusterö för en vecka sedan, förlorade Husse en dyrbar ficklampa som föll ur midjeväskan. Ner till färjeläget är det inte alls långt, så en tur med färjan till Ljusterö fick det bli på hemvägen. Ingen ficklampa kunde hittas dessvärre.

Nytt sms med besked om flygresa med hundarna för en insats framöver åt MPS. I tjänst får räddningshundar resa i kabinen mot uppvisande av intyg. Anhöriga står för kostnaden för resan.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)