Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

CIRKUSHUNDAR

2020-07-12

Lördag.

Matte har fått ett projekt i inlärning och presentation av en mängd nya moment/tricks, som både Aili och Modji skall lära sig för att klättra från nivå till nivå för nya "titlar" som "trickshundar". Titlar godkända av den amerikanska kennelklubben och en typ av träning som fötts ur tanken att vad man gör inte är så himla viktigt - bara man GÖR NÅGOT över huvud taget med sin hund! Låter den få lära sig saker och interagerar med sin hund och har kul tillsammans!

Då Matte är en rätt nyfiken typ ville hon testa och det gav mersmak. I onsdags uppnådde både Modji och Aili den första "titeln", när de klarade tolv olika moment som blev godkända vid filmpresentationen av bedömaren. På lördagen blev de godkända på nivå 2 och fick "titeln" Intermediate Trick Dog båda två. Modji har bevisat att det går utmärkt att "lära gamla hundar sitta".

Modji och Aili hade fått två  moment godkända på torsdagkvällen och på fredagen godkändes ytterligare sex moment. Nu var det bara fyra moment kvar att lära in och sedan visa upp. En platt tunnel som hundarna skulle gå igenom fanns inte i reviret och då fick Matte konstruera en. En tillräckligt stor pall riggades som ingång och "struten" skapades med hjälp av en skyddsklädsel till en trädgårdsmöbel. Det fungerade fint och efter en stunds träning av båda hundarna var momentet klart att filma och skicka iväg för bedömning. Här kunde Matte filma själv.  Nästa moment som hundarna fick utföra var att gå på bakbenen med tassarna på Mattes arm, medan Matte backade. Här fick Husse filma övningen. Då man får använda godis på totalt fyra av de tolv momenten utnyttjade Matte detta på denna övning. 

Därpå följde ett moment där hundarna skulle hoppa genom Mattes armar, bildande en ring. Matte valde här att stå på knä och hålla armarna som en ring vid sidan. Husse fick filma även detta moment, när Matte tränat hundarna en stund. Tre moment var nu klara och Matte ställde upp två trädgårdsstolar som "plattformar" där hunden skulle hoppa från den ena till den andra genom en ring. Modji fixade detta fint när hon förstått vad övningen gick ut på och filmades. Aili hade däremt oturen att halka till och för henne blev det trångt på stolen när hon skulle landa. Aili är en aning längre i kroppen än sin mor och för att inte köra skallen i ryggstödet vid landningen hamnade ett bakben utanför. Denna övning uppskattade Aili inte särskilt mycket därefter och då fick hon en annan övning som sitt sista moment på listan. Man har hela 41 moment att välja på, så att hitta något för Aili mer passande var inte så svårt! Hon fick putta iväg en fotboll och det gillade hon bättre. Nu var alla tolv moment för var och en ivägskickade och svaret kom snabbt. "Godkända!" Yippie! Glad Matte som haft buskul med hundarna under några dagars inlärning och presentation av totalt 27 moment! I nybörjarklassen Novice är det 15 och i nästa, Intermediate, är det 12. 

På eftermiddagen fick Modji och Aili varsin tjock tuggpinne, som belöning för fina resultat och flocken fick besök av Mattes äldste son. Så kom det där regnet som inte alls skulle kmma enligt prognosen och fikastunden fick flyttas in på punschverandan och hundarna fick avbryta sitt tuggande en stund ute på gräsmattan.

När det var dags att göra kväll föreföll både Modji och Aili nöjda med sin dag, fylld av olika händelser hemma i trädgården.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)