Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

CORONAFIKA,foto

2020-07-07

Söndag.

Det blev inget bröllop för yngste sonen på Skansen i maj och när det blir står skrivet i stjärnorna. En tröstfika i "dessa C-tider" ville Matte bjuda fästfolk och blivande svärföräldrar på och det fick bli "C-anpassat". Nu var det bara det lilla kruxet att just på söndagen skulle det regna värre än värst och alla planer som gjordes för några veckor sedan föll platt. Att sitta utomhus var liksom inte ett alternativ för hållande av social distans. Men - i Lapskreviret har Mattes dröm om en punschveranda förverkligats med hjälp av en trave gamla fönster för några år sedan och där kunde man duka fint för sex personer! Innan ovädret brakade löst gick Matte ut i trädgården och skördade rosor, från alla de buskar och kätterrosor som nu blommar för fullt. Rosen Hansa som ofta förekommer i parker doftar helt otroligt starkt och var given på bordet! Flera vaser fylldes sedan med olikfärgade fyllda rosor i olika rosa/röda nyanser och avslutningsvis fick Matte ihop en bukett med fläder som krans runt buketten och mycket annat i mitten. Bordet dekorerades med ett romantiskt tema, liksom hela punschverandan.

 

Hela förmiddagen var det uppehåll men vinden tilltog oroande. En timme innan de fyra gästerna anlände öppnade sig himlen. Matte dukade upp en kakbuffé bärande kakor under regnkappan från kök till "festplats". De båda Lapska var mycket intresserade! Månne de hoppades på ett kakras där de höll till i uterummet, vilket Matte rantade igenom fram och tillbaka åtskilliga gånger.

I uterummet fick hundarna förbli när gästerna anlände och medan det fikades och pratades. Lagom till att det var dags att skiljas åt hörde regnet uppe och hundarna släpptes ut i trädgården för lite uppskattat mingel även för deras del. 

Måndag.

Nu var Matte fullständigt utless på att vara nerstoppad i en låda med lock, med stämpeln 70+. Det tär att i längden ständigt påminnas om hur gammal och skör man är när man faktiskt känner sig rätt pigg och rörlig för sin ålder! Identitetskris kanske. Men upprepas något tillräckligt många gånger blir det en sanning och den nya verkligheten och vardagen. Matte och Husse är jävligt gamla. De har bara inte haft vett nog att begripa det tidigare, då umgänget mes består av yngre.... Men faktum är att de har fyllt sjuttio båda två och därmed skall de inte synas ute eller snarare inne i butiker i nuläget.

Mycket kan man och har både Husse och Matte handlat på nätet från mars och fram till nu. Men ny BH köper inte Matte på nätet! En väl använd och många gånger tvättad BH ser rätt sunkig ut och sitter rätt dåligt även som nytvättad och att hamna på akuten ägande bara gamla urtvättade behåar kan Matte inte tänka sig. Dessutom har Matte krympt en storlek de senaste månaderna.

Alla eventuella manliga läsare kan sluta läsa här, då deras erfarenhet i (och intresse för) ämnet förmodas vara endast i andra hand om någon.

Nu måste Matte helt enkelt få en möjlighet att förnya förrådet av behåar för att bevara någon form av självkänsla, de få gånger hon i  dagsläget vistas nära andra människor. På gamla gummor hänger det mesta, så även bysten oavsett storlek och Mattes tuttar behövde mer stöd i livet än vad Matte i nuläget kunde erbjuda. I klarspråk.

Utanför den lilla orten Almunge i Uppland finns ett varuhus med märkesvaror till mycket bra priser och hit reser många från långt borta. Men där som annorstädes har butiken varit näst intill tom länge nu. På hemsidan kunde man läsa att måndag - torsdag var det väldigt tomt i butiken, varför Lapskflocken drog dit som en social aktivitet gränsande till rymning ur lådan med 70+. En timme efter öppnande var det påtagligt mycket folk. Matte skyndade till BH-avdelningen och Husse hittade kallingar och strumpor snabbt, betalade och väntade på en bänk i entréhallen.

Matte testade en BH för fastställande av storlek, rev åt sig några att välja mellan och allt gick fort. Inte höll folk avstånd oavsett ålder! Det slutade med att Matte fick med sig fem stycken i lite olika modeller och på vägen kom några trosor med, ett par luftiga och somriga skor, hudkräm och godis som inte finns på Ica och näthandeln av mat. Lite panikhandlat så fort som möjligt.

Nu var de stora parkeringsplatserna knökfulla, regnet vräkte ner i stormbyar och Lapskflocken skyndade sig hemåt. Matte körde genom stora vattensamlingar. Ett lätt panikartat och skamfyllt butiksbesök var genomfört för första gången sedan i början av mars. Matte hade boostat energi och endorfinpåslaget med fem fina nya välsittande behåar i påsen var påtagligt.

En lunchpaus var planerad vid en gårdsbutik med många bord att välja mellan utomhus. Solen sken och allt kändes fint, trots stormbyarna som fick paviljongtaken över borden att hart när lyfta! Just som Lapskflocken slog sig ner började regnet åter ösa ner och vinden tog i än mer. Hundarna sökte regnskydd under bordet och räksalladerna åts med en hand hållande fast allt löst på bordet. Snabbt innan dressingen blev alltför utspädd. Ett härdande liv är det att vara 70+ och levande sitt liv utomhus, månad efter månad. Det som inte dödar härdar. Just nu ställs livet både på sin spets och på vänt för den som passerat 70. Vilket allt mer känns som att ha passerat bäst före, när man offrade så många gamlingar och prioriterade bort dem från intensivvården i stället för som var tänkt. Var det inte dem man skulle värna om?

Men Husse och Matte sitter så gärna i regn och blåst och äter lunch ensamma för att ungå att smittas av Covid-19.

IVO granskar nu hur äldreboenden handskats med situationen. "Många gånger har man man inte gjort någon individuell bedömning av vårdbehov, då man varit rädd att överbelasta sjukvården". På nyheterna i detta nu. "Granskningen fortsätter".

BRA!

Antal kommentarer: 2

2020-07-07 16:51:48 - Anneli m LVH

Men det var ni väl förunnade! Att shoppa loss!!!:P Lääängtar till att få gå in i en affär igen o shoppa loss jag med!

Åååå ibland önskar jag innerligt att jag vore din dotter(inlove)! Så tråkigt att bröllopet blev inställt men så fint att göra en liten Coronadejt istället.
Stor Tasskram till er båda! Hoppas innerligt ni ordnar en "Coronavänlig" Kennel dejt snart så man har något att längta till!




2020-07-08 08:22:41 - Marianne

TACK! (heart) Du får gärna vara min dotter! Jag har ingen tidigare! Vi fixar en adoption. Obs! Människor adopterar man!
INTE HUNDAR!
Hundar köper man eller tar över. Från hundstall världen över. Man får inte missbruka det ordet och förmänskliga hundar.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)