Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÅRETS HUNDAR

2017-03-29

Tisdag.

Går man in på Svenska Lapphundklubbens hemsida  finns listor där alla hundar som uppnått resultat inom olika tävlingsgrenar under 2016 presenterade i prestationsordning - insamlade poäng.

Där finns till Husses och Mattes stora glädje det egna kennelnamnet Gátchis med ett flertal gånger, lite här och där genom tre duktiga hundar! Även någon med kennelnamnet hos en förälder som Signes (Gátchis Juoksanáste Lahji) son Ivan från Rävrackans kennel. Tack alla som tagit så väl vara på materialet och använt sina Gátchishundar till både det ena och det andra i "hundjobbsammanhang"!

Här bland prestationsresultaten finns hundar från Nástis kullar J-kullen och A-kullen samt Modjis dotter Saivi i B-kullen namngivna. Tre av de fem kullar som fötts upp på Gátchis är representerade på denna lista. På listan över utställningshundar finns de två andra kullarna representerade i form av Násti från den allra första kullen G-kullen och Modji från den andra kullen, Nástis första kull, som blev bara Modji i N-kullen, samt hennes dotter Aili i B-kullen.

Samtliga kullar från urmodern Gázzis enda valpkull till och med Gázzis barnbarns barn Aili och Saivi i den sista kullen och Ivan som är Gázzis barnbarn född på Rävrackans kennel finns omnämnda på olika listor över Årets hundar 2016.

De som för länge sedan uttryckte farhågor om att Matte tänkte "göra om" rasen till en brukshundras hade fel. Matte ville bara bevara rasens utmärkta arbetsegenskaper. Men lite skit får man ta om man har ett tydligt mål. Det hade Matte. Flera räddningshundar var ett av målen som uppnåddes.

Skryt förvisso. Men ett faktum.

I härligt solsken, men inte längre fullt så hög temperatur, promenerade Matte på tisdagen med de tre Lapska längs skogssjön nära hemma och kunde konstatera att isen gått upp över i stort sett hela sjön de senaste dagarna. Bara i vikarna låg det ännu några issjok kvar. Genom skogen med höga gamla granar på lite fuktig mark vandrade Matte med hundarna och tog sig över det breda och djupa krondiket på den aningen rangliga bron. Så småningom kom Lapskflocken tillbaka till husen i området och den sista biten gick längs vägen hem. Den biten hade Matte gärna haft ogjord. Skolbussen kom i hög fart i en kurva och föraren saktade ner först när han var nästan framme hos Matte och hundarna. Bråttom, bråttom! Vallentuna Buss förefaller totalt skita i alla klagomål från olika håll på körstilen i ett bostadsområde som är 30-skyltat! Uselt! Det stod inte på förrän samme förare kom tillbaka och då var Matte och hundarna nere i T-korsningen och på väg att svänga runt hörnet. Icke förty måste denne förare köra tätt inpå Matte och hundarna för att liksom trycka på så att de kom bort från vägen! Matte fick ta tag i Násti och fösa henne i sidled av vägen för att hon inte skuller riskera att knuffas av höger framhjul!

Man kör inte så här aggressivt i ett bostadsområde Vallentuna Buss! Matte har tidigare råkat ut för att föraren försökte preja Matte av vägen vid ett omkörningsförsök på raksträckan som är 30-skyltad och där vägkanterna är fasade och branta.

En trist avslutning på en i övrigt ljuvligt vårig promenad med de tre Lapska.

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)