Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKRÄMMANDE RUBRIK

2021-05-09

Dagens Nyheter - fredag. Första sidan.

Hundattacker väcker starka känslor.

Sidan 30-31.

Attacker från hundar blir allt vanligare.

"Inom loppet av en vecka har två hundar i Stockholms län dött efter att de attackerats av andra hundar. Ägaren har strikt ansvar - men att inte ha tillsyn över sin hund utreds sällan som ett brott. Fallen väcker dock starka känslor. -För många är hunden en i familjen. Att bli vittne till attacker - med eller utan dödlig utgång - upplevs som gräsligt, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare hos polisen.

Enligt polisen avlider i snitt två hundar i månaden i Stockholms län efter att de attackerats av andra hundar.

Den 27 april avled en hund på södra Ingarö efter att hya blivit attackerad av en plötsligt uppdykande, lösspringande hund.

I lördags, den 1 maj, avled en mellanstor hund efter att ha blivit attackerad av en större hund i Tegnerlunden, centrala Stockholm.

-I takt med att antalet hundar ökar växer problemen med hundar som gör utfall mot andra hundar , säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare på polisens djurskyddsgrupp.

Förra året rapporterade polisen in 819 fall av brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter till Länsstyrelsen, som är den myndighet som sedan 1 juni 2018 tog över ansvaret från polisen i den här typen av ärenden. Hittills i år har 220 ärenden rapporterats. De rapporterade fallen gäller i princip uteslutande hundar. 

Mörkertalen är dock stora. "Bristande tillsyn" är en vag definition och långt ifrån alla incidenter rapporteras. Samma sak gäller antalet hundar som faktiskt avlider efter att ha attackerats. -En del av dem får så svåra skador att de avlivas senare, utan att vi får veta det, säger Lena Jacobsson.

Enligt försäkringsbolaget Agria, som förra året presenterade en enkät där 300 hundägare deltog, har nästan var tredje hund blivit biten av en annan hund. De flesta bitskadade hundarna blir friska, men det kan också leda till svåra bitskador och att den skadade hunden blir traumatiserad.

-Med fler ovana hundägare kan det leda till att hundslagsmålen ökar ytterligare. Det gäller att alla hundägare skaffar sig kunskap om hur man undviker situationer som kan leda till konflikter mellan hundar, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring."

Men hur gör man när man kommer gående på vägen ett litet stycke hemifrån med tre kopplade hundar, varav en på fem månader och en tikhatande Schäfertik rusar ut från en tomt och ikapp de tre Lapska Vallhundarna med sin matte?

Lapsktrion anade faran bakifrån och Matte vände sig om och fick se Schäfertiken komma i en attack med mycket vitt i munnen och framåtriktade öron. Fort gick det och en så arg hund har Matte bara sett på bild tidigare. De tre kopplena kortades in så att de tre hundarna klistrades vid Mattes vänsterben och sedan roterade Matte och sparkade mot Schäfern med högerfoten, hållande de egna hundarna skyddade bakom sig. Vrålande som en galning. Detta pågick en lång stund innan ägaren till Schäfern dök upp nedanför backen i sin infart. Där förblev han och ropade: "Hände det nåt?". Schäfern blev aningen osäker och då passade Matte på att gå emot den och lyckade jaga den hemåt.

Gázzi och Násti kände efter denna händelse obehag inför hundmöten. Framför allt när lösa hundar närmade sig springande från långt håll. Vilket Matte har full förståelse för. Matte känner efter denna händelse själv lite obehag, när lösa hundar närmar sig den egna flocken på promenaderna.

Modji, som var minstingen på fem månader påverkades inte alls. Hon försvarades ju framgångsrikt av sin mamma, sin mormor och sin matte. Så som hon säkert upplevde det. Hon är nu tolv år och har aldrig varit i konflikt med någon enda hund. När andra hundar beter sig otrevligt enligt Modji ignorerar hon dem.  

En av hundarna i statistiken bor här i området. En äldre hund i Schäferstorlek som anfölls och skadades mycket svårt av en närboende "kamphund i kalvstorlek", som lämnats ensam hemma och tagit sig ut från tomten. Varför inga hundägare vågar gå i den delen av detta bostadsområde längre. Ett fritidshusområde i skogen. Absurt.

 

Antal kommentarer: 4

2021-05-09 21:47:43 - Lena

Det är hemskt obehagligt med lösa hundar. För ca. en månad sedan blev vi påhoppade av en lös malle i skogen (Ittis var kopplad, men i flexi eftersom vi som sagt gick i skogen strax efter kl 6 på morgonen tänkte jag att han skulle få lite frihet, så han var ungefär tre meter från mig när den galna hunden kom från ingenstans.) Ittis försvarade sig tappert och jag lyckades tillslut få in en spark på mallen så den sprang i väg till sin husse ett femtiotal meter bort, men för oss slutade det med två besök hos veterinären, två veckors total vila, både psykiskt och fysiskt för Ittis och en markant fattigare matte trots försäkring.

2021-05-10 09:57:54 - Marianne

Enligt information jag fått är det alltid den lösa hundens ägare som i liknande fall skall stå för kostnaderna. Men med så många lösa och okontrollerade hundar med ägaren utom räckhåll har man inte en chans. Det ökade antalet så kallade "adopterade" (inhandlade för pengar) och smugglade hundar med traumatisk bakgrund hos förstagångshundägare känns inte som en gynnsam utveckling. :(

2021-05-12 23:50:38 - Lena

Ja, jag håller ögonen öppna efter mallen med ägare och har foton på kvittona i plånboken. Ittis verkar dock inte ha fått några men, han fick söka förra helgen och jobbade sig rakt ut i skogen, raka och fina skick, men jag tycker det är jobbigt att sända iväg honom...

2021-05-13 05:45:18 - Marianne

Sådant här skulle inte behöva hända om alla hundägare tvingades till någon form av hundkörkort. Fick den manual för hundhantering sig påtvingad som de inte själva tillgodogör sig.
Fullt förståeligt att man som hundägare fortsättningsvis inte vågar slappna av på promenaderna.
Farligast i skogen är inte de vilda djuren....
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)