Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI HOPPADE HÖGT OCH LÅNGT, foton

2021-07-22

Onsdag.

Ännu en behaglig sommardag utan hetta med "bara" tjugofyra grader och lite svalkande vind. Trettiofyra grader upplevde flocken som snudd på outhärdligt i förra veckan. Stillastående vind och hög luftfuktighet i torsdags blev bara för mycket.

Kvällsträningen med gruppen var inställd, då alla var upptagna på annat håll så här i semestertider. Efter många sökuppgifter med hundarna sittande på endera ett flak efter en fyrhjuling eller i fören på en liten båt under helgen, kunde de behöva lite ytor att springa på. Varför Lapskflocken begav sig till den närbelägna bergtäkten där de både kunde få en sökuppgift och springa fritt med Matte på en kvällspromenad. Frihet under ansvar och bara tillsammans med Matte! Inte okontrollerat kutande i ensamhet. Kontrollerad frihet.

Husse hängde med på promenaden i området en stund, men så småningom drog han sig efter och avvek mot hörnet som fungerar som skrotupplag. Här finns många ställen att gömma sig på! Både högt och lågt! 

Matte gick en halvtimme med hundarna springande fritt i god fart över ytorna och hela tiden med nära kontakt med Matte. Som beövde röra på sig även hon och ökade farten. Modji och Aili passade på att klättra upp på grushögar längs vägen för att få bra överblick över området, både visuellt och doftmässigt. En stor vattensamling lockade till svalkande fotbad och både Aili och Modji strosade långsamt igenom det grunda vattnet. De blev även stående mitt i och bara njöt av svalkan!

Så småningom närmade sig Matte och hundarna hörnet där Husse gömt sig någonstans. Matte hade ingen aning om var! Hundarna sattes i arbete i ett parallellsök där de fick jobba tillsammans för att lösa uppgiften.

De försvann åt varsitt hål och Matte kunde inte se någon av dem, men räknade med att de gjorde vad de skulle. Till slut hördes ett skall från någon av dem, längst bort från där de startade söket. Matte gick i riktning mot skallet och blev på vägen omsprungen av Aili som hört sin mor skallmarkera. Döm om Mattes förvåning när hon hittade en lycklig Modji stående högt uppe i en av brosektionerna skallmarkerande uppåt! Där Modji stod var det i höjd över huvudet på Matte. Andra våningen av två brosektioner. Intill henne var tre brosektioner ställda på varandra och högst upp visade hon att Husse befann sig. Aili stannade på marken och skallmarkerade. Det fanns bara en tänkbar väg som Modji kunde ha tagit upp till andra våningen. Via en stapel med gummifundament ojämnt staplade hade hon hoppat både högt och långt och att Modji 12½ år gammal skulle göra ett sådant hopp var helt oväntat. Hon har förvisso hoppat över här tidigare. Nu gick det bra som tur var. Modji har ju ingen aning om att hon är över tolv år gammal. Alla de Lapska som ingått i flocken har varit klätterglada och har alltid velat ta sig så nära figuranterna som möjligt. Även mycket högt placerade sådana.

För att få ner Modji måste Matte invänta Husse, som först måste klättra ner från ovan. Så högt var han att det inte gick att få med det på bild. Matte nådde inte att få tag om Modji och lyfta ner henne. Att be henne hoppa var inte någon bra idé. Medan Husse klättrade ner höll Matte stenkoll på Modji så att hon inte satsade och hoppade i väntan på belöningen! När Matte nu fick se Husse klättra ner på diverse utstickande järnrör blev hon förskräckt för andra gången på mycket kort tid. Även han förefaller ha vissa problem med att inse att ungdomen passerats med råge.....

Nu gick allt bra denna gången men aldrig mer får någon gömma sig där uppe för Modji! Ingen annan hund har på träningen tidigare gjort detta hopp. Bara Modji. Evigt ung tydligen....

Modji var i alla fall väldigt lycklig där hon stod högt över huvudet på Matte och skallmarkerade vägledande och ihållande, så att Husse som klättrat ännu högre kunde hittas. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)