Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNÖIG LÅNGPROMENAD

2024-03-27

Tisdag.

Stora blöta flingor föll till och från hela dagen. Matte lyckades pricka en timme mitt på dagen då det var uppehåll, för att jobba vidare med staketrenoveringen. Aili och Dima hängde med ut och försökte sysslesätta sig, men leken blev halvhjärtad på den snöblöta gräsmattan och rätt snart valde de båda att gå in i uterummet. När Matte pausade för en fika och för att värma fingrarna valde båda hundarna att komma in i stugan med Matte.

När fingrarna gick att böja någorlunda åkte ytterkläderna på igen. Helt böjliga fingrar är ett minne blott, när lederna svullnar och stelnar allt mer. Nu var båda hundarna sugna på att hänga med ut! De såg att Matte stoppade skitpåsar i fickan och tog fram nycklarna och visste vad Matte tänkte. Hon tänkte gå på promenad med dem! Det var uppehåll och kanske skulle det bestå länge nog. Så blev det inte. Efter fem minuter föll stora snöblaffor över trion på vägen och en brun hund och en svart hund blev vitprickiga! 

Det var påtagligt mycket biltrafik! Dock inte så många hundägare. Allt som allt på en timslång snöig promenad blev det två hundmöten, där samtliga inblandade skötte sig exemplariskt. Det var en lugn och skön tisdagspromenad med andra ord.

Till skillnad mot måndagens promenad. Det började med att Matte upptäckte en stor bit cellplast som blåst ner i bäcken bakom brevlådestället. Den hade lagt sig på tvären och stoppade vattenföldet totalt. Matte lyckades med hjälp av en stör få bort hindret som skapade ett dämme, med översvämningsrisk uppströms. Längre neråt vägen fick Dima en vittring som skvallrade om att Mallen var ute. Den hund som alltför många gånger sprungit fritt på vägen längre fram och som Husse varit nära att köra på. Dima hade en vittring och blev plötsligt utskälld av en annan hund, på en tomt intill. Dima var oförberedd och ville skynda förbi dem båda. Aili bryr sig inte. Matte kortade in bådas koppel och höll ihop flocken och gick vidare. Mallen var ett stycke in på tomten, ägaren ropade och hunden lydde. Matte passerade med sina hundar och hörde någon ropa och vände sig om. Mallen var på väg ut på vägen. Matte gick vidare och Mallen verkade ha vänt hem. 

Kort efteråt kom en bil ikapp Matte och stannade med nerdragen ruta. En kille ville be om ursäkt för att han skrikit. "Det var inte på dig - det var på min hund som var lös". 

Samma hund som varit lös åtskilliga gånger och som varit nära att bli påkörd flera gånger och som uppsökt förbipasserande hundar flera gånger. Vars ägare i somras skrek åt Matte:"Du kan dra åt helvete!" När Matte bad honom skaffa grind, då hunden var ute på vägen när Matte kom förbi. Vars ägare skällt ut en styrelsemedlem som kom förbi på skidor med sin hund och höll på att dras omkull när Mallen dök upp lös.

Nu hade han skrikit åt sin lösa hund och satte sig i bilen och körde ikapp Matte för att be om ursäkt. Men inte för att han bett Matte dra åt helvete tidigare.

Matte traskade vidare och snart dök en annan lös hund upp. En hanhund som hatar hanhundar och som attackerat hanhundar flera gånger. Dima är kastrerad, vilket ingalunda alltid betraktas som neutralt av alla hanhundar. Det gick bra och hunden höll sig kvar på den icke inhägnade tomten. Matte med flera har numera alltid en burk hundförsvarsspray beredd i fickan.  Kort därefter fick Aili fnatt. Hennes favorit Shaggy, Dansk-Svensk Gårdshund snett emot det egna reviret, gick där framme med sin husse! Aili gnällde hela vägen hem. Shaggy avskyr Aili och flög på henne när han var nyinflyttad. Shaggy är kastrerad. Aili slutade inte älska honom efter den rivstarten på deras bekantskap.

Om måndagspromenaden var händelserik så var tisdagspromenaden det icke. Tack och lov. Det snöade stora flingor mest hela tiden hela dagen och Matte tog med sig hundarna in och fikade framför brasan.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)