Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

B-KULLEN ÅTTA ÅR!

2021-10-09

I dag, lördagen den 9 oktober fyller Gátchis B-kull åtta år.

GRATTIS AILI, SAIVI, RUNNE (Manni) och ADJA!

Klicka för större bild.

En kull med stor motor och mycket energi och alla fyra är aktiva med lite av varje. Aili har haft en kull och Runne har haft två kullar. En av Runnes döttrar, Runna, är som sina båda föräldrar aktiv inom renskötseln och är nu dräktig. Båda de blivande föräldrarna Runna och Benne är registrerade och aktiva och duktiga inom renskötseln.

 Från Runnas ägare Marja Skum om den blivande pappan Benne på FB:

 En duktig renhund med mycket vilja. Bror till vår pensionär Hálle (Cuoris), efter vår gamla tik Koivulehdon Dauphine.

 Fredag.

Även denna dag for Matte iväg efter frukosten och nu för att fixa håret. Coronafrisyren har i viss mån varit hälsosam och låtit håret vila, det som finns kvar. Med tilltagande ålder ser Matte motvilligt kalufsen tunnas ur. Matte såg ut som en vissen morot och det enda vettiga var att korta in blasten. Uppblåst och moussestinn samt sprejad kände sig Matte åter presentabel. Även om frisyren var som en sufflé och skulle sjunka ihop efter en natt i sängen.

På hemvägen besöktes en kompis med ny hund. En mycket trevlig omplacerad pudelkosning. Åldern för att starta om med ny valp är passerad och denna nioåring fick ett friare och socialara liv i huset på landet med stor tomt. En glad och social hund som hälsade Matte välkommen redan i infarten. Modjis jämnåriga kompis Alaska, av rasen vit Herdehund, finns inte mer. Kroppen tog slut i vintras. Frågan är hur Modji och Aili ställer sig till detta faktum när de kommer på besök nästa gång. Kommer de att leta efter sin gamla kompis?

För egen del är Matte och Husse inne på samma linje, den dag det blir aktuellt. Ingen ny valp. Däremot en problemfri omplacering. Gázzi kom till flocken nio månader gammal och det blev ju hur bra som helst.

När Matte var borta gick Husse i skogen med hundarna och på eftermiddagen tränade Matte apportering med Aili och Modji. Matte placerade ut tre föremål och både Aili och Modji löste uppgiften fint. Det var en nyhet att tre föremål skulle letas rätt på och hämtas in, men de fann sig snabbt och apporteringen var godkänd. Om än lite slarvig någon gång. Därefter fick de leta rätt på halava sin middag som Matte spritt ut över stora gräsmattan. Några torrkulor var instoppade i urätna märgben och gömda under leksaker. Trots detta hade de bara att göra i en kvart innan båda ansåg ytan väl avsökt och rapporterade området tomt på mat. Resten serverades uppblött i matskålarna i köket.

Nästa steg i apporteringsträningen är budföring. Lagtävlingen är om två veckor.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)