Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TUR TILL TORPET

2015-09-28

En provapådag/räddning har varit planerad sedan i våras nästa helg. Det visar sig nu att intresset varit så lågt att "beställaren" valt att ställa in, då man för egen del inte kan lägga tid och resurser på så få deltagare. Lite tråkigt. Husse och Matte har åkt ända ner till Nynäshamn vid ett tillfälle för att med ytterligare funktionärer hålla en provpådag för fyra personer. Alla anmälda dök inte upp...  Ideell verksamhet är givande, absolut, men inte till vilket pris som helst. Man kan inte bara ge, man måste få också. Det var ett lovvärt initiativ av arrangören som möttes av ointresse. Ledsamt. Men ungdomar har väl fullt upp med annat.

söndagen hade Husse och Matte fullt upp med att snygga till på torptomten! Ved skulle flyttas undan och staplas om och vissa beskärningar måste göras innan det blir för sent. Husse staplade om veden  och Matte klippte ner hasselsnår som vuxit sig alldeles för höga. Ytterligare rensning med sekatör och busksax behövde göras och till slut måste Matte ta till sågen för att få till det.

Aili och Modji roade sig tillsammans. Aili höll noga koll på var hennes mamma befann sig! De åt urvattnade stora blåbär i mängder och då och då drog Aili igång morsan på lite tokspring i skogsbacken. Ytterdörren stod öppen och hundarna hade fritt fram att roa sig på egen hand hela dagen. Då och då dök Aili upp och kollade vad Husse och Matte pysslade med, men i stort sett höll sig hundarna för sig med sitt. Det är härligt att kunna låta dem ha detta fria hundliv på den inhägnade tomten! Köpt i mångt och mycket för deras skull. Ett hundhägn med bevarad natur i skogen. Här tillverkades Aili och hennes syskon och här fick de träna på att röra sig fritt i skogsmiljö som små knytt.

Násti syntes inte till under hela dagen. Med mycket stor sannolikhet hade hon sökt sig en lya under någon av byggnaderna. Sist låg hon mitt under lillstugan. Hundarna är försedda med reflexhalsband för att kunna upptäckas lättare, så att de inte kallas in helt i onödan. När det närmade sig hemfärd tog Matte ficklampan och lyste in under husen, utan att upptäcka Násti. Matte ropade, Husse ropade, ingen Násti. Modji och Aili ombads leta efter Násti. Totalt ointresse. Så då tog Matte fram godisburken och skakade den, varpå Násti kravlade fram under huset som Matte befann sig i. När Matte hade lyst in och Husse spanat in, gick hon inte att upptäcka. Hon har väl likt en grävling grävt sig en grop och förhoppningsvis är det inget som skadar huset. Men nu kommer det att läggas dit några stora stenbumlingar till, för att förhindra åverkan på vattenledningen. Násti fick i alla fall ligga där i sin lya hela dagen enligt egen önskan och leva efter sina instinkter.

Hem for familjen för ytterligare lite utevistelse innan den av Husse grillade middagen intogs i värmen av terrassvärmaren på glasverandan, medan himlen färgades orange över skogen.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)