Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OSKICKLIGA ASFALTLÄGGARE

2016-07-06

Tisdag.

Husse målade vidare i det goda målarvädret. Han har nu övergått från vitt till falurött och målar väggarnas fjällpanel med grundfärg. Fint blir det! Tjugo grader varmt och i Husses och Mattes smak är det alldeles lagom. Klarblå himmel på förmiddagen övergick i allt tjockare och mörkare moln efter lunch. Då passade Matte på att gå en rask promenad med hundarna i området. Som blir alltmer gåovänligt och framför allt när det gäller hundar, vartefter sommaren lider! Komna runt till mitten av området och den större väg som skär igenom hela området, samt längs en sträcka ligger mycket soligt och fint och låglänt på gammal sjöbotten, var luften fylld av asfaltdoft! Här bestod vägbanan av två breda och kolsvarta kladdiga spår med sparsamt med grus i mitten, samt mängder med löst grus längs kanterna. Trots den måttliga temperaturen kokar uppenbarligen det mycket tunna asfaltlagret upp och igenom det till stor del bortkörda gruslagret. Matte testade kletighetsgraden med tanke på hundarnas trampdynor och i detta klet skulle de definitivt inte gå! Inte Matte heller om hon inte ville måla om skornas sulor. 

Följden blev att Matte tvingades gå längs en längre sträcka på löst och rullande grus längs den kraftigt sluttande vägkanten. Hållande sina tre hundar i mycket korta koppel halft nere i diket! För undvikande av kontakt med en stor del av den smala vägbanan. Detta inom ett 30-skyltat fritidshusområde som kan förväntas vara promenadvänligt för sina invånare! Bedrövligt tycker Matte, som gärna är ute och promenerar med sina hundar och inte vill utsätta deras bara fossingar för svart och varmt och kladdigt klet, som är mycket svårt att få bort. Denna sträcka sinkade en aning och farten kunde inte hållas, men övriga sträckor powerwalkade Matte och hundarna och sluttiden på sträckan blev godkänd. 

De mörka molnen hopades från både söder och norr och Matte hoppades på lite regn över de nygödslade rabatterna. Men molnen retades och drog förbi på båda sidor om den lilla stugan i skogen. Gårdspumpen föreföll kaputt för evigt, men Husse dissekerade den ytterligare en gång och fann några konstiga rester av något som visade sig vara en trasig läderpackning! På Jula meddelade man att de är restade hos leverantören och bör finnas i hyllan om ett par veckor. 

Matte gav upp väntandet på vatten från ovan och drog fram en vattenslang för nödvändig vattentillförsel, i samband med gödselströssel av små blå korn. När Matte spritt vatten över Riddasporrar och Höstflox några minuter öppnade sig himlen plötsligt i ett skyfall! Regnet vräkte ner och luften blev alldeles grå av vattenmängderna. Matte flydde fältet och kunde i lugn och ro, utan minsta ansträngning, se på när vattnet forsade ner över trädgården. Riddarsporrarna var redan stöttade och tålde skyfallet fint. På mindre än en timme, runt en halvtimme, föll hela nio millimeter över tomten! Molnen drog vidare och himlen sprack upp och blev helblå! Solen flödade och marken ångade i den till femton grader nerrasade temperaturen. Som snart steg igen och familjen fick en fin sommarkväll till dess knotten blev alltför många och på hugget och jagade in Lapskflocken i skydd i uterummet.

Dessförinnan hade Husse och hundarna gått i skogen som nu är full med blåbär och Matte hade dödat det fåtal sniglar som hon hittat. Doftschersminen spred sin ljuvliga doft vida omkring efter regnet och Schersminen, Flädern, Pilörten och rosorna lyste vita i skymningen.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)