Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI-"INSPEKTÖRSKAN"

2015-05-18

Dagsregn! Hela söndagen öste/strilade regnet ner. På förmiddagen ägnade sig Husse och Matte åt att skrapa bort gruset framför vedboden och snickarboden, för att det skall bli annan beläggning där och gruset skall användas för att packa in dräneringsröret i "gropen". Husse skrapade och krattade ihop det i högar och förpassade det några meter bort. Matte anväde sig av gruset för bättre dränering i kanten av gången in till huset. Där har legat ett stort och fult järnrör och kvar finns en lämplig dräneringsfåra. Násti och Modji drog sig tillbaka till korgen på glasverandan. Varför bli blöt om man inte måste?

Ett tänkande som Aili inte alls förstod! Hon lade sin näsa i blöt bokstavligt talat. Klev ner i den halvfyllda gropen med plintar där vattnet steg över gruskrosset. Här och där bubblade det från underjorden kring plintarna och i ösregnet klev Aili runt i vattnet och nosade på bubblorna! Aili krafsade, klafsade och grejade och lekte vattenlekar som den värsta dagisunge. Vatten uppifrån och vatten nerifrån och vatten i näsan! Att hon som sjuveckorsknytt drattade ner i bäcken var nog bara positivt. Hennes mamma Modji drattade också ner i bäcken som knytt, när hon från isen klev rakt ut och provade att gå på vattnet. De präglades tidigt på vatten och det var bara positivt.

Husse tog fram en yxa för att hugga av en stor granrot som måste bort, tvärs över det som skall bli en gång fram till huset. Husse grävde och högg. Här måste Aili också inspektera! Hon lämnade vattenleken och ville lukta på yxan. Husse visade vad han höll på med och Aili ställde sig MYCKET nära för att inspektera varje hugg. Så gick det ju inte att jobba, så Aili tvingades backa undan lite. Där satt hon i jord, lera och vatten och tittade mycket intresserat på varenda rörelse som Husse gjorde. När han skyfflade tillbaka jord var Aili med och nosade och krafsade och inspekterade att det blev ordentligt gjort. Delvis hindrande Husse i hans arbete.

Matte fyllde grus i den lilla fåran längs kanten och här måste Aili också nosa och krafsa och kolla så att Matte skötte sig. Aili stoppade fram nosen och luktade på gruset på skyffeln och kollade när Matte hällde. Nitisk är bara förnamnet!  När Matte sedan rullade några stora stenar på plats på den motsatta sidan för att stötta kanten med Praktbetonika var Aili där med nosen och höll på att få den tillplattad när en stor sten tippade på plats. Aili måste ju kolla så att det gick rätt till! Aili var överallt på en gång och kollade precis ALLT! Husse och Matte vill ha nyfikna hundar och Aili levde i allra högsta grad upp till önskemålen om en nyfiken hund! I det eviga regnandet var hon en stor glädjespridare med sitt mycket systematiska undersökande av precis allt som Husse och Matte gjorde! Ingenting undgick hennes blick eller hennes nos. Ofta var hon där med en framtass och krafsade försiktigt för en noggrannare kontroll. Husse döpte Aili till "Inspektorskan".

När grusarbetet var klart lämnades hundarna hemma och Husse och Matte åkte på loppistur til två olka loppmarknader i trakten. Beställning fanns på ett vitt köksbord storlek 74 x 74 och två passande köksstolar i vitt. Matte trodde väl knappast att detta skulle lyckas fullt ut, då hon inte sett något sådant bord på loppis nyligen. Önskemålet om stolarna var nog lättare att uppfylla. Men på loppis nummer ett fanns ett helt nyinkommet litet 50-talsbord med två utdragsskivor, 60 x 80 cm, i mycket gott skick med Perstorpsplatta i vitt/grått smått mönster och Matte prutade ner det till 400 kronor. På loppis nummer två fanns två vita pinnstolar som prutades ner till 300 kronor för paret. Uppdraget utfört!

På kvällen kom chocken.

Vattnet rann inte undan längre. Gropen framför huset var fylld till brädden med regnvatten och det stod nu kant i kant med husväggen och var på väg in under huset. Som står på plintar som tur är! Gräsmattan var genomdränkt och bäcken var fylld till brädden. Regnandet fortsatte. Det var kallt och ruggigt att ge sig ut för att försöka reda ut varför det var som det var. Matte satte spaden i jorden och letade efter det nyligen skarvade och återlagda dräneringsröret framför ytterdörren. Något hade blivit galet där och det galna flyttades undan och vattnet började röra sig. Nu fanns en liten men djup grop precis framför trappen och där fortsatte vattnet ner i en stenkista. Matte grävde och krafsade undan lera, jord och stenar och Husse öste vatten med två hinkar ur plintgropen.

Hundarna mådde gott framför brasan.

Husse fick ösa vidare länge och Matte ordnade en sen och välbehövlig middag, efter att ha grävt färdigt. Husse måste sedan ösa vidare ännu ett tag då det bara fyllde på uppifrån. Mitt i natten gick Matte sedan ut för att kolla om huset var på väg att flyta bort och om bäcken svämmat över hela gräsmattan. Inget av detta hade skett och så småningom somnade även Matte.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)