Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN DAG VID TORPET

2014-04-13

Lördagen tillbringade familjen vid torpet. Vädret var fint och Matte röjde ur lillstugan. Den har fått fungera som byggfutt under alla arbeten med veranda på bostadshuset och tak på de tre byggnaderna, samt trädfällning. Den har varit avstjälpningsplats sedan husköpet. Nu skall den bli ett "hundhus". Alltså en plats där hundar kan vistas i en rustik miljö och där gästande hundägare kan kvarta över med hundar. Den lyxinredda hundkojan i den stora hundgården. Typ.

Matte grovstädade och sorterade bort, samt möblerade. Husse monterade en på Jysk inköpt pinnsoffa med förvaring tillverkad i massiv oljad ek. Enligt beskrivningen skulle det ta en timme. Pillrigare än så var det och Husse kämpade med verktygslådan till hands. Slutresultatet blev kanonbra och firades med en kopp kaffe och en kexchoklad på lillstugealtanen.

Vad hundarna gjort under dagen vet inte Matte så alldeles precis. Lite sorkjakt blev det visst. De låg en del på gårdstunet och hade koll på både den egna tomten och grannarnas, där det byggdes och fixades och väckte hundarnas nyfikenhet. 

Med lånat släp innehållande den gamla frysen som stått undanställd i lillstugan, samt ytterligare sådant som skall till tippen, for familjen hemåt. Husse tog sedan en skogspromenad med hundarna och Matte lagade middag.

Vid middagsbordet diskuteras naturligtvis olika hundfrågor väldigt ofta. Att Husse och Matte skulle förändra rasen genom alltför hårda krav på avelsmaterialets bruksegenskaper ställer de sig frågande inför. Lapsk Vallhund är ju en arbetande hundras. Familjen har satt kvalitet framför kvantitet. Under elva års avelsarbete i mycket liten skala. Som även involverat samtal med renskötare om vad som anses vara egenskaper man vill ha hos en bra arbetshund. Alla som vill köpa en Lapsk är inte lämpliga som ägare till en Lapsk. Det finns så många andra raser man kan ha med sig när man promenerar i skogen på helgerna och i fjällen en gång omm året.

Efter sänggåendet kom ett larm om akutsök från MPS i samarbete med Citypolisen. Larmet drogs tillbaka då den saknade personen återfunnits välbehållen. Skönt.

Antal kommentarer: 1

2014-04-13 20:14:41 - Anneli

Håller helt med "Skynda långsamt kenneln" :), som jag nyss döpt er till, men det hoppas jag ni vet redan. Åh vad jag innerligt önskar fler tar efter ert "tänk" och gör det till "sitt" med var de nu gör med sina fyrbentingar;).(flower)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)