Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JULEN NÄRMAR SIG

2019-12-18

Tisdag.

Det regnar vidare. Dag efter dag och bäcken dånar fram framför huset. Någon fara för låga grundvattennivåer torde det knappast vara i nuläget. Hundarna är måttligt roade. Gräsmattan är dränerad av Matte, som för några få år sedan grävde sju plus fem meter dräneringsdike för hand och lade dräneringsrör och fixade allt  ensam. Med markduk och grus och sedan igenfyllning. Det har fungerat ypperligt och Matte har varit nöjd med sitt arbete. Men utloppet ligger i bäckfårans ovankant och med nivån i höjd med gräsmattan fungerar så klart ingen dränering. Hundarna undviker den nu vattensjuka gräsmattan, som är gammal sjöbotten sedan gammalt, när hela Uppland var skärgård efter istiden. Blålera fungerar fint som vattenbehållare och inget rinner undan neråt tyvärr.

En tur till Arninge måste göras för inköp av ny laxolja till Modji och Aili. Något de får dagligen året runt, eftersom Matte själv är noga med Omega-3 för god hälsa. Under en tiks dräktighet och digivning är det mycket viktigt för hjärnans utveckling hos valparna. I övrigt får det räcka med ett helfoder/torrfoder och lite tillskott av allt möjligt som olika hundtugg för tänder och sysselsättning. Rå morot fungerar också bra för knaprande. När hundarna utfordras med mat som kan ätas upp i ett huj, behöver de ätstimulans genom att få gnaga på något. Det naturliga ätsättet för en hund. Matte vill inte ge dem bara råa ben av flera olika orsaker. Man tänker så olika.

Väl i Arninge besöktes den stora matbutiken, med större utbud av julskinkor än närbutiken bara en mil hemifrån. En ekologisk Piggham kändes rätt och en stor rund Edamer, samt fullkornstunnbröd fick följa med hem. Huvudattraktionerna på Julafton i den lilla stugan i skogen. Allt annat kan man missa, men inte detta. Övrigt finns att köpa lokalt. Traditionell julmat äts med familjen enligt tradition före jul. I lämplig miljö och arrangerat av andra. Så hinner alla (som inte är många) umgås kring brasan i stället för att stå i köket och ordna med mat. Med åren blir skaran som samlas allt mindre och julen blir något annat. Inte så upphaussat. En liten stuga i skogen är bra julfirarmiljö. 

I entrén stod Ramon och hälsade med sitt stora leende och varma blick! Han har stått här i många år och sålt Situation Stockholm. En tidning som säljs av hemlösa i Stockholm. En mycket bra och läsvärd tidning! Det var han som lärde Matte hur man skannar en kod när man vill betala med Swisch! Tidningen kostar sextio kronor. Efteråt får man ett tack i mobilen, vilket man kan svara på och svaren som går till tidningen levereras sedan utskrivna till försäljaren. Som själv köpt sina tidningar och får mellanskillnaden som ersättning. Dessa svar uppskattas mycket av försäljarna och ger dem långvarig kontakt med många människor. Man kan prenumerera på tidningen och det finns en hemsida.

Vid hemkomsten fick hundarna komma ut på tomten medan mörkret föll. De kollade runt i blötan och valde sedan att hålla sig närmast huset där det är berggrund och mycket väldränerat. Ute ville de inte så gärna vara. Det var tydligt. Att klafsa runt i vattnig lera på gräsmattan uppskattas nog inte av någon. Att få in hundar som gjort det uppskattar inte Matte. Varför flocken valde att fika i brasvärmen medan regnet åter tog fart och smattrade hårt mot plåttaket! 

Julen betyder så olika saker för alla. Matte läste i den nyss inköpta tidningen en intervju med Angelina som säljer tidningen i Södertälje: "Alla de i min familj som inte sitter inne träffas på julen". Pappa och syster dog under året. Mamma blir sällskap i år. Kanske kommer brorsan med fru och överraskar. Hon skall köpa en tomteluva att ha på sig när hon säljer tidningen i december. På frågan "vad tycker du om julen?" svarar hon så här:

"Jag tycker om julen för alla är snälla då. Jag har alltid tyckt om julen just för att alla är schysta och bryr sig om varandra. Det kanske låter patetiskt, men så tycker jag."

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)