Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÄR FÖRSÖKER MAN VERKLIGEN...., foto

2020-03-30

Lördag.

Matte behöver projekt för att må bra. Vårens projekt blev att göra i ordning det bortersta hörnet av trädgården mot en granntomt och baksidan uppe på berget. Baksidan är inte inhägnad och hundarna får inte komma ut och upp på berget och rådjuren får inte komma in. Staketet i hörnan behöver både snyggas till och i viss mån bytas ut. Hela infiltrationskullen som utgör detta hörn är väldränerad och solig, högt belägen och är en favorit hos hundarna! Här är det skyddat och både rosor och blommor trivs bra mot den lodräta bergväggen klädd med klätterhortensia och vildvin. En fin och hittills oanvänd del av trädgården. Det skall bli ändring på det och början var en ny liten trädgårdsmöbel med två bekväma stolar och ett litet bord. En sådan liten möbel, lämplig för platsen, hittade Matte på nätet. Snålheten bedrog visheten och för att kunna avstå fraktkostnaden informerade sig Matte telefonledes om hämtsituationen i butiken. Hur "coronasäkert" var det? Mycket säkert blev svaret. Utomhus! På baksidan av butiken. Betalning strax innanför dörren i separat utrymme och inte i butiken. Tji fick Husse och Matte.

Initialt föreföll det stämma. Men - den som skulle ta betalt var mycket osäker på hur, skickade efter hjälp, blev stressad, glömde säkerhetsavstånd, lutade sig fram över disken och tid tog det. Slog in fel! Tog betalt även för en annan order! 7.000 för mycket! Ännu mer stress! Ännu mer lutande fram emot Husse som stod närmast! Matte puttade undan Husse till säkrare avstånd. Två stressade killar kunde inte makulera kvittot. Pratade och fibblade och både Husse och Matte gick korkat nog i stå. Inte ut. Som de naturligtvis borde ha gjort. Killarna bakom disken började räkna, subtrahera och slog ut och in och om och till slut fick Husse skriva på, med väl nyttjad penna, att han fått tillbaka sina 7.000 feldebiterade pengar. Det hade han inte alls visade det sig senare.....

Nåväl, handsprit fanns på plats, men vad hjälper det när två ivrigt stressade killar lutar sig fram över disken mot kunden och har glömt allt de lärt sig vad gäller corona, smittspridning  och betalningar av ordrar. Drar ut i det oädnligapå en betalningsprocedur som bara behöver ta några sekunder. Samt börjar diskutera medlemsskap och dess fördelar!

Förbannande sin egen dumhet att inte bara gå ut, tvättade sig Husse och Matte med egen handsprit i bilen och hade helst tagit en klunk och sköjt lungorna med. Här handlas ingen mat för egen del och så vill man bara ha det bra hemma när man skall vara mycket hemma och så hamnar man i detta klanteri. Korkar till sig själva och tänker inte klart påverkade av andras stress. Hur dum får man bli?! Att betala hemkörning hade så klart varit som skulle ha valts. En femhundring hade det varit värt att slippa möta den okunniga personalen på detta möbelvaruhus i gannkommunen.

Tröstande sig själva festade det gamla tröga paret med lite i magarna på MAX drive in. En lavakaka fick bli den ultimata trösten. Måtte ingen av de närgångna killarna bakom disken nu bli sjuk......  Det lär ha visat sig om två veckor.

Söndag.

Mattes dom mot sig själv var hård och ältandet gick inte att stoppa. Varför gick hon inte bara ut och drog med sig Husse och lät killarna dividera och strula ensamma?! Det visade sig dessutom att inga pengar kommit tillbaka på kontot. Det skulle ta upp till fem arbetsdagar!  I månadsskiftet med räkningar att betala. Mattes skalle var full av FAN i många skepnader.

För att tömma skallen tog Matte med sig hundarna, stavarna och en liten ryggsäck med vad huset kunde erbjuda i form av matsäck, en banan, lite saft, samt hundkex till sina följeslagare. Det var två isande kalla plusgrader i en hård och isande kall vind som bet i ansiktet. Matte stavade på i vandringstempo uppför motlutet på den tämligen öde golfbanan. Några få var ute på lilla banan, ingen stod och slog på rampen och den stängda stora banan välkomnade Matte med sina lössläppta och följsamma hundar. Inga andra hundägare var ute. Vartefter landade Matte i nuet och njöt tillsammans med hundarna. Ut i naturen med fokus på djuren är en form av hälsobringande hjärntvätt. Vare sig man rider eller går med lösa hundar MÅSTE man vara närvarande i nuet och inte tänka på något annat. För att vara steget före. För att kunna förutse innan något ödesdigert händer. Innan man slår skallen i en låg trädgren och innan rådjuret korsar hundarnas väg.

Matte hittade, efter visst sökande, en skön plats i lä för en fikapaus. Ältandet lugnade ner sig, dumheter gör man och vissa är lättare att stå ut med än andra. Den vid möbelköpet begångna var svårförlåten. Om Husse och Matte insjuknar samtidigt - hur blir det för Modji och Aili då? Om intensivvård behövs? Om de blir ensamma kvar?! 

Ja ni hör.

Klicka för större bild.

Så här är det lätt att hamna i dessa dagar. När man tycker att man gör sitt bästa för allas skull och ändå klantar till det. Matte blev rädd. Rädd för hur livet skall sluta. Att äldre nu måste offras på intensiven är ett faktum och på intensiven skall inte Modji och Aili behöva ha sina människor.

Husse ringde det nyöppnade sushistället i Vallentuna centrum och man kunde beställa, betala på nätet och man kunde hämta på angiven tid för leverans utanför dörren!

En härlig måltid avslutade många timmars utevistelse denna mycket kyliga men soliga söndag. Årets första måltid i det av solen uppvärmda uterummet.

Matte rensade i frysen och kylen och fick ihop varsin härlig glassportion som efterrätt.

Var rädda om er och varandra!

Y

 

 

Antal kommentarer: 2

2020-03-31 17:23:36 - Ylva och Johan

Var rädda om er ni också(heart)! Blir ni dåliga båda två kan vi hämta hundarna och låta dem bo med sin dotter/dotterdotter. Vi är ju hemma båda två nu när alla som kan ska jobba hemifrån.

2020-04-01 09:13:28 - Marianne och Larry

Vårt allra varmaste tack för detta! Det känns oerhört skönt att veta och innebär en stor lättnad! Skönt att ha er så nära! (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)