Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLUT PÅ EN EPOK

2023-01-13

I helgen gick Viking Lines Rosella för allra sista gången mellan närbelägna Kapellskär och Mariehamn. Båten har sålts till Grekland och ingen annan båt kommer att ersätta Rosella. Inga båtar alls kommer att gå mellan Kapellskär och Mariehamn. Efter sextio år med möjlighet att resa på denna rutt  är det slut. Inga fler dagsturer över till Åland och tillbaka med vändande båt i Mariehamn, eller vanliga resor för att besöka Åland blir det från Kapellskär. Senast åkte Matte, Husse och Aili i mitten av augusti för en minisemester i Mariehamn med hundträning varvat med turistande. Matte har länkat till just det inlägget, för lite sommarkänsla så här mitt i vintern. Efter sextio år med möjligheten att ta båten från Kapellskär, en knapp timme hemifrån, för att vara tillbaka hemma innan dagen är slut har upphört. En dagskryssning med möjlighet att äta gott och handla i taxfreeshoppen eller en tur över till Åland för att besöka vänner för hundträning och trevlig samvaro blir väsentligt annorlunda framöver. När enda möjligheten att ta sig till Mariehamn blir via småvägarna upp till Grisslehamn, över till Eckerö med en mindre båt och sedan en biltur ner till Mariehamn. Tidsmässigt en mycket längre resa och många i trakten är ledsna. Att resa mellan Sverige och Åland blir något helt annat från och med nu. Mycket mer bilkörande på båda sidor. Mycket mer biltrafik på den smala gamla landsvägen upp till Grisslehamn och ner från Eckerö till Mariehamn. Många saknar redan Rosella och beklagar att Viking Line lägger ner rutten. Matte och Husse hoppas ändå på möjligheter till fortsatta givande träningar tillsammans med Lapska träningskompisar där över! 

Ja, varför har man en Lapsk Vallhund? Matte läste frågan på FB. Några har svarat. Ingen har hittills angett rasens arbetsegenskaper som skäl till att ha en Lapsk Vallhund. Förhoppningsvis dyker sådana svar upp. Förhoppningsvis finns ännu önskemålen om de egenskaper Matte uppskattar i rasen. Förhoppningsvis överlever rasen som arbetshund! Att ha en Lapsk bara för att den är allmänt trevlig och ser fin ut känns ju så där för den som försökt få fram bra arbetshundar i rasen sedan många år.

Matte har fortsatt med rasen Lapsk Vallhund efter att ha haft räddningshunden Gázzi, som nio månader gammal kom in i flocken som en odåga som straffat ut sig i sitt originalhem. Matte hade haft en Husky/Schäferkorsning som räddningshund och sökte något liknande. Det blev den Lapska Vallhunden Gázzi med en inmönstrad pappa. En inte helt enkel hund med väldigt stor självständighet, men ändå en hund av vallhundtyp. Varför det fortsatt blev Lapsk Vallhund som räddningshund är för att rasen är en polar vallhund med stor självständighet men ändå med förmågan att samarbeta med sin förare. En tålig hund som kan arbeta även vid dåligt väder. En arbetshund vars egenskaper generellt passar bra för räddningssök och skarpa sökuppdrag efter försvunna människor. Stor motor och mycket energi! Egenskaper som även efterfrågas av den som är renskötare har Matte fått lära sig under åren och efter samtal med renskötare som använder Lapsk Vallhund med renarna. 

Då och då har Matte fått kontakt med hundägare som köpt sin hund bara på utseendet och sedan upplever hunden som en problemhund och "jobbig". När den bara är en bra Lapsk Vallhund lämpad för det arbete den avlats för att kunna utföra. Man har köpt fel ras. Man har fel förväntningar på sin hund. Man är dåligt påläst och dåligt förberedd när man tar hem sin valp. Som mycket snart beskrivs som "väldigt jobbig och den skrämmer barnen." Man har köpt med ögon och hjärta och utan hjärna. Man vill ha hjälp med en hund man inte förstår sig på. Felköp. För mycket hund.

Risken är att aveln går mot mer lätthanterliga hundar, olämpliga för renskötseln eller annat krävande hundarbete. Som så många andra raser. En ledsam utveckling. Ett bruksprov av något slag kanske är lösningen för att bevara Lapsk Vallhund som den arbetande hundras den förhoppningsvis ännu är. Men för hur lång tid framöver.

Matte försökte i alla fall. Gjorde så gott hon kunde för att bevara goda arbetsegenskaper hos några få individer. De egna hundarna har varit duktiga på det de gjort och Matte är nöjd. Förhoppningsvis gäller inte dagens rubrik för rasen Lapsk Vallhund. En ras lämplig för renskötseln även framledes. Robusta sällskapshundraser finns det redan många. Låt den Lapska Vallhunden förbli en lämplig arbetskamrat till renskötaren och läs gärna boken Ce - "En duktig hund gör tio renskötares jobb". Skriven av Leila Nutti och Anna Kuhmunen.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)