Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTSTÄLLNING

2014-06-07

TORSDAG - FREDAG

torsdagen packade Matte för en kortare resa. Tog med hundarna på en långpromenad i området som förberedelse och inväntade Husse, som kom hem tidigare från jobbet. Bilen packades och färden gick till Mora. Där skulle Svenska Lapphundklubben ha sin riksstämma under dagarna tre. Med nationaldagsutställning, rasmöten och tävlingar i bruksgrenar. Det fanns flera skäl till att Husse och Matte valde att bara närvara på utställningen. Ett var att vid bokningen av boende återstod endast hotellrum och en natt kostade 1.600:- för ett dubbelrum med frukost.

Resan gick bra och på vägen gjordes för första gången ett stopp vid Dragon Gate utanför Älvkarleby för middag. En märklig kinesisk, omdebatterad, storsatsning som förefaller ha gått i stå.  Ett minikina reser sig på höjden intill motorvägen. Hotellet har aldrig öppnat, endast serveringen är  öppen. Allt är stort. Kinamat, mongolisk buffé och massor med kinesiska turistartiklar att köpa. Det kallas muséum. Matte fotade Aili i en totalt kinesisk miljö med mur och jättestort torg och lejonskulpturer med mera. Lätt surrealistiskt.

Kontrasten blev stor vid ankomsten till Mora! Gediget svenskt och tryggt och turistvänligt. Allt annat än ödsligt och märkligt. Resan till målet är också värd en berättelse många gånger.

Familjen checkade in, gav hundarna mat och gick en kvällspromenad i vackra omgivingar i Mora Park. Här finns allt en turist kan önska för övernattning. Intill vasaloppsspåret. 

Fredag morgon.

Upp tidigt för frukost och hundrastning. Fler Lapphundar syntes lite här och där. Utställningen skulle gå av stapeln inom det stora området, men ett stycket bort. Utcheckning och transport med bilen vidare alltså. Vaccinationskontroll och nummerlapputhämtning från klockan 8. Valparna började bedömas klockan 9. För lugn och  ro fick familjens hundar bo i den stora och luftiga tygburen, som ställdes upp i ringens närhet.

Husse hade ringtränat med Aili en del för god kontakt och det var en klok satsning. För domaren gillade vad hon såg och gav Husse beröm för god kontakt med hunden. Hon gillade Aili väldigt mycket och skrev så här om Aili, som ställdes i Valpklass 6-9 månader:

Mkt bra typ. Fint huvud o uttryck. Bra öron. Mkt bra hals. Lite för sluttande kors och  för högt rullad buren svans. Lite knappt vinklad fram. Välvinklad bak. Bra päls men ej i fulll päls i dag. Rör sig lite löst fram. Bra bak.

Sju valpar ställdes ut och lite förvånande placerades Aili som nummer fem / oplacerad. Hennes kullsyster Saivi kom dock på tredje plats och höll familjens fana högt! Alla sju valparna var fina och uppförde sig exemplariskt.

Modji visades i Öppen klass med hjälp av inlånad handler. Saivis "lillmatte"  skötte jobbet med bravur! Stort tack för hjälpen! Så här tyckte domaren om Modji:

Mkt feminin  tik av mkt bra typ. Fint huvud. tillräckligt vinklad fram. Sluttande kors, lite för högt buren svans. Bra päls. Rör sig lite löst fram.

Very Good. Placering 3.

I klassen deltog tre tikar.

Násti ställdes ut i Veteranklass och fick följande kritik:

Utm. typ. Mkt fint huvud. borde vara lite bättre vinklad fram o bak. Lite sluttande kors. Bra päls. Rör sig bra för sin ålder.

Excellent och CK. Placering 2.

I klassen deltog tre tikar. Vinnande tik har nyss fyllt 15 år!

Dömde gjorde Marja Talvitie från Finland.

Spontana tankar kring dessa kritiker: Aili som har "familjens" finaste och mest okrökta svans, fick kritik för rullad svans? Hennes mor Modji som de facto har en svans rullad utöver det idealiska, fick endast kritik för att svansen bars för högt? Kommentarer som torde förvåna var och en som sett både Modji och hennes dotter Aili.

Hur som haver så skall man alltid ha i minnet att detta är en oerhört subjektiv bedömning av en hund under ett mycket kort ögonblick. Där domaren oftast fattat sitt beslut efter att ha ägnat varje hund endast några sekunder. Överlag kommenterade domaren sluttande kors.

Aili skötte sig senare fantastiskt fint, när hon tillsammans med sin unge handler från utställningen i Rättvik deltog i "Barn med hund". Tolv ekipage deltog. Endast två Lapska Vallhundar. Eventuellt utsågs en vinnare, men Matte hör ju så dåligt. Husse också visade det sig....   Alla  fick i varje fall pris efter eget val från prisbordet. En pruttkudde var vad Ailis handler med glädje hemförde! Själv hade han köpt en present till Aili redan för länge sedan. En fin leksak som han överlämnade och som Aili sedan lekte sig trött med efter hemkomsten! Aili hälsar och tackar!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)