Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNTLIGEN KUNDE MAN GÅ PÅ VÄGEN IGEN

2022-02-09

Tisdag.

Gråväder med blött snöfall till och från hela förmiddagen. Husse rapporterade dock efter morgonpromenaden, att vägbanan nu inte var lika såphal som dagen innan. Förmiddagens blötsnö med övergång från minus- till plusgrader hade fortsatt en positiv effekt på väglaget, såtillvida att den tillkörda snön/isen luckrades upp. Förmiddagen tillbringades i stugan med diverse inomhussysslor, medan radion stod på med sändningar från OS. Guld och silver på damsprinten var ju helt fantastiskt! Vilka tjejer!

Matte ville komma ut och röra på sig för egen del, om än inte på skidor kanske. Under flera dagar har vägen utanför reviret varit ogåbar, även med spikar under sulorna och en promenad överskridande några hundra meter kändes absolut nödvändig för både Matte och de båda Lapskdamerna! Det fungerade! Matte kunde gå fort på den lite uppluckrade vägytan, bestående av kompakt tillkörd snö som förvandlats till ett tjockt islager, men nu ruggats upp allra överst. Den blöta snön fäste på isen och halkan försvann.  Modji och Aili kunde pinna på utan att halka även de och att de saknat lite längre promenader märktes. Behovet av att nosa längs vägkanten och pinka revir var stort och tydligt, så då fick de göra det bitvis, där det föreföll vara viktigast. Hundarna som brukar gå längs vägarna har vissa specifika platser, där man lämnar mer information än annorstädes. Det lite moddiga väglaget bromsade upp farten en aning i den sugande uppförsbacken halvvägs på rundan. Här bor många hundar i närheten och i det djupa diket rinner vattnet ofta när det är fruset annorstädes. Här har en del djur möjlighet att dricka, när inga andra ställen finns att dricka på i närheten. Nu kunde man tydligt se fotspåren i den nyfallna snön. Många spår fanns det att lukta på för två hundar.

I området finns tyvärr en hel del katter som saknar hem. Katter som lämnats med sålda hus. Nya ägare lovar ta över ansvaret för katten, som har egna åsikter om med vilka den vill bo. Ansvarskänslan och löftet om kattomhändertagande bleknar med tiden. Några sätter ut mat på sin trapp - men in får katten inte komma! Mat som äts av både rävar och grävlingar. Att detta medför ett ansvar för katten man matar,  är inget som berör alla. Som alla känner till ens, när rötterna finns i andra länder. Svenska djurskyddslagar är mer djurskyddande än i många andra länder. Även jämfört med våra grannländer och nere i Europa. Även katter med egna kärleksfulla hem har i området hitta andra matbord än det egna och saknas av sina originalfamiljer. Kattkolonier skapas. Matte saknar katt efter att ha haft katt sedan barndomen, men när båda kattbröderna lämnat Lapskflocken efter långa liv fick det vara nog. Boendet på gården där de hade egna stora revir bestående av åkermark med hur mycket möss och sorkar som helst, samt ett stall med höskulle, var en idealisk kattillvaro. Flytten till den lilla stugan i skogen var inget de uppskattade och efter dem får Lapskreviret vara tomt på egen katt. 

Halvvägs uppför den sugande backen rusade plötsligt en stor och väldigt lurvig katt upp ur diket framför Modji och Aili! Aili som gick främst tvärstannade. Mycket nära framför henne rusade katten upp och försvann bortåt vägen som en gråsvart pälsboll i hög fart. En häpen Aili blev stående helt tyst och tittade efter katten, som försvann lika plötsligt som den dök upp. Kommen fram till där katten kommit upp ur diket, fick det bli en lång stunds nosande i snön som belöning för att hon skött sig så fint och varken skällt eller ryckt till i kopplet. 

Ännu en stund höll sig Lapskflocken utomhus, efter avslutad timslång efterlängtad promenad. Husse hade tagit en tur på cykeln i stugan och gick bort längs vägen för att rensa vid en vägtrumma där bäckens flöde tagit stopp. Flera stora grenar hade satt sig på tvären och samlat på sig diverse annat från naturen och nu fanns en vägg som effektivt stoppade flödet. Framför stugan kunde man tydligt se hur vattnet stigit under bara några timmar. Isen har smält och vattnet flödar från en sjö till en annan och längs vägen passerar bäcken under vägen i sin slingrande fåra. Matte rensade bäckfåran även hon, men mer i anslutning till det egna reviret.

Så var det dags för den ack så viktiga hockymatchen mellan Sverige och Danmark. Radion stod på med avlyssning i hela stugan. Husse vilade i fåtöljen och Matte pysslade i stugan med öronen på skaft! Det blev en rysare på slutet när Sverige ledde matchen. Allt kunde hända och Danmark spelade i överläge utan målvakt. Damkronorna vann efter en tveksam inledning och tur var väl det! Nu väntar Kannada. Men de fick i alla fall chansen till det mötet. Tufft lär det bli.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)