Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PLANERINGSMÖTE INFÖR LAGTÄVLINGEN

2018-10-18

Onsdag.

En annorlunda onsdag. Ingen räddningssökträning på kvällen! Det kändes väldigt konstigt, för någon som tränar räddningssök regelbundet varje vecka sedan 1990. Med uppehåll endast ett fåtal gånger på grund av egen sjukdom eller för dåligt väder för att ge sig ut i trafiken. Envist har Matte tränat med olika hundar och två certade räddningshundar har det blivit för egen del, Husky/Schäfern Fenja och Lapska Gázzi. Två hundförarutbildningar har hunnits med för egen del. Tillkommer de hundar som Matte fött upp och som Husse certat, Násti och Modji. Ett roligt sätt att leva med, utbilda och träna med hundar av olika sorter. 

Just denna onsdag var orsaken till inställd träning inte vare sig sjukdom eller snöoväder. Lagtävlingen för sök/räddningshundar drar igång i Uppsalatrakten klockan 17 på fredag. Sedan väntar åtta olika stationer för lagen att klara av under fredagkvällen och tidigt på lördagmorgonen fortsätte tävlingen hela dagen med ytterligare åtta stationer. Lagen får scheman med de olika stationerna och roterar sedan emellan dem med en hel del bilåkande och orienterande till rätt platser. Lagens prestationer bedöms sedan utifrån en mall där olika punkter är angivna:

Ordermottagning, strategi/sök, antal figuranter, felmarkering, tid för station, avrapportering, samarbete inom gruppen, helhetsintryck, omhändertagande av person 1, omhändertagande av person 2, avrapportering, samarbete inom gruppen.Varje moment som bedöms har en koefficient och den är olika för olka moment.

Fynd av och omhändertagande av person har hög koefficient. Det är det räddningssöket går ut på primärt.

Att ägna sig åt räddningssök med sin hund ställer alltså stora krav på både hund och förare och är inget för den som inte ser till lagets totala prestation, utan vill köra ett eget race. Alla hundar plockas inte ut för sök på alla stationer. Man väljer noga efter storleken och karaktären på området och förare kan behövas till annat än till att köra hund. Håller man på en hel kväll och sedan hela nästkommande dag måste man även spara på resurserna och låta hundarna jobba växelvis. Någon får ligga kvar i bilen och vila när andra jobbar. Lagarbetet och gruppens resultat är vad som räknas. Det är ekipagen som  räknas och det är bra när man inom gruppen kan byta hundar med varandra. Man är bra på olika saker.

I stället för att träna den här onsdagkvällen ägnade sig Lag Gátchis åt planering och det gjorde man på en indiskt restaurang i lugn och ro som enda gäster. Vid lunchdags var här säkert betydligt stojigare! Utrustningslistan blev lång och det är "full utrustning" som gäller! Hjälm, pannlampa, oömma kläder, kängor, reflexväst till förare och hund första förband till människor och hundar, snitslar, kompass, kommunikationsradio, lina, kniv, matsäck under dagen och extra näring till hundarna, vatten och ännu lite fler saker som alltid ligger i träningsväskan.

Tidigare på dagen följde Matte sin stegringsplan i NW-träningen efter sommaruppehållet. Lukten gömdes vid tre olika tillfällen under dagen och då bestående av en bit kontaminerad tops nerstoppad i en pytteliten plastkon med ett litet hål i locket. Matte körde bara utomhussök och ett fordonssök. Inget inomhussök. Matte ville utnyttja vinden och stora sökytor för att öka svårigheten i luktletandet. Frisök blandat med bundet sök. Aili jobbade lika ambitiöst och noga som alltid med perfekt arbetstemperatur, bra tempo och bra sökmönster. Modji har med den senaste tidens träning stagat upp sig  rejält. Hon har fått ner arbetstemperaturen, hon har blivit mer noga och har därmed också fått ett tydligt sökmönster även i luktletandet. I sökarbetet efter människor har hon alltid haft bra sökmönster. Mattes stegringsplan förefaller ha fungerat som planerat. Även Modjis markeringar har stagats upp och blivit mer precisa. Nu blir det upp till bevis på lagtävlingen.

Nu kanske någon undrar varför hundarna behöver kunna leta annat än människor på denna lagtävling. Till tävlingen hör diverse olika moment som sätter både förare och hundar på prov på olika sätt för att seriöst, men lite mer på lek låta förare och hundar varva realistiska sökuppdrag med något annat. Där hundar, förare och laget skall samarbeta på olika sätt och tillsammans samla poäng. Ett år skulle man sätta upp ett militärtält, inklusive kamin, för att sedan ta ner det och packa ihop allt - på tid! En annan gång skulle hela laget transporteras över vatten i en liten roddbåd med flera förbehåll om hur många gånger man fick ro över någon medlem. Det har förekommit rapportövningar, fjärrdirigering av ekipage via komradio genom ett grustag för uppletande i mörker. Föremålen har varit markerade på kartan som den som dirigerat har haft tillgång till. En samarbetsövning. Här hittade Modji en tappad nyckelknippa som "inte var med och lekte", inte var medvetet utplacerad och någon blev förhoppningsvis glad. Meningen är att alla skall hålla igång i många timmar med olika uppgifter och alla skall samtidigt ha roligt! I slutändan visar det sig vilka som fortfarande är skärpta och har ork,  när det skymmer på lördag kväll!

HÄR kan ni titta på lite bilder från Lagtävlingen på Gröna Lund 2008!

Antal kommentarer: 2

2018-10-18 13:25:30 - Anneli m flock

Tummar och Tassar hålles för fina placeringr av båda LVH lagen detta år! Ni är BRA ambassadörer för vår RAS(flower)(star)!

//Anneli m flock


2018-10-18 18:01:27 - Marianne och Larry

Tack snälla! Fem Lapska skall göra sitt bästa för att visa rasens arbetskapacitet, i konkurens med många andra raser!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)