Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PR-MODJI

2015-08-16

Fredagen blev en vilodag. Fortsatt sök var planerat på kvällen, men ställdes in. Den försvunna personen var funnen på en helt annan plats än där söket skett eller planerades ske. Dessvärre avliden. Tankarna går självklart till familjen.

Hundarna var alltså lediga på kvällen och Modji fick ett annat jobb över helgen. På Solvalla är det DJURENS HELG och rasklubben SLK är närvarande med ett PR-tält. I en stor annonsbilaga i DN var det bilder på Lapphundar och en stor bild på den Lapska! Men det saknades en PR-Lapsks närvaro i tältet i helgen. Husse och Matte fick frågan på fredagen, men var då redan uppbokade båda dagarna. Det var dock inte Modji. Som lånades ut och avhämtades på fredagkvällen. Aili blev lite brydd när hennes mamma for iväg utan vare sig Husse eller Matte. 

Lördag.

Med två hundar i bilen for familjen norröver till Roslags Bro. Där skulle 10 gamla innanfönster hämtas och färden gick genom ett härligt somrigt Roslagen, på en slingrig väg mellan gamla gårdar. Stämningar från förr. Tio glasade fönsterbågar visade sig vara tolv till samma pris och alla fick plats i baksätet. 

Färden gick tillbaka söderut till Rimbo. Där firades Rimbodagen med tivoli för de yngre och musikunderhållning och hantverk av lokala förmågor för de lite äldre.  Efter att ha parkerat bilen, valde Husse och Matte fel väg att närma sig området. Just som de och hundarna passerade bakom en uppbyggd brädvägg i en trång passage intill ett hus, började ett intensivt bombardemang av denna vägg. Här skulle man stå och slå hårda bollar mot väggen, vilket Lapskfamiljen inte hade en aning om....   Matte hoppade högt och Aili tätt intill blev inte direkt överlycklig. Det kom mycket plötsligt, hårt och bara ett par decimeter bort. Husse och Násti gick före och hade i stort sett hunnit förbi. Det är sådant som händer och inte mycket att göra något åt. Annat än att försöka mängdträna bort effekten, genom att fortsätta röra sig i närheten och avdramatisera upplevelsen. Så Aili fick tillsammans med Násti och Matte tillbringa en hel del tid på detta lilla tivoli. Ibland helt nära, framför, bollinfernot och ibland långt därifrån. Inte bakom väggen dock. Slumpartat strosade Matte runt med hundarna, medan Husse ömsom hängde med och ömsom vilade i skuggan.

Mycket fanns att titta och lyssna på och familjen gjorde sig ingen som helst brådska. Fikade, åt glass och träffade bekanta. Väldigt många trevliga hundar fanns här och både Násti och Aili uppskattade detta. Hälsade på några. En mycket trevlig hundkille fångade hela Lapskfamiljens intresse. En spjuver - en glad skit med lite "byrackeutseende" som såg ut att älska alla! Oavsett antal ben. Husse stillade nyfikenheten och fick veta att detta var en Labradoodel på ett år. En stor och härlig hund med utstrålning!

På en äng stod vackra veteranbilar och motorcyklar uppställda. Här var det ponnyridning och rallylydnad. Här var det även skugga från stora björkar. Familjen sträckte ut sig på gräset och njöt av tillvaron. Inte bara Modji gjorde PR för Lapsk Vallhund denna dag. Hon skötte sig för övrigt bra enligt ett sms. Násti och Aili drog till sig uppmärksamhet och många frågor ställdes om rasen under dagen. Nyfikenheten föreföll vara rätt stor.

När det var dags att passera bollbombardemanget för sista gången denna dag, valde Aili att ta ögonkontakt med Matte och tänka bort det öronbedövande oväsendet. Träning, träning, träning. Har man hund tränar man alltid på något. Hundägarlivet är fullt av utmaningar och ibland hamnar man i situationer man inte kunnat förutspå. Med negativa effekter. Matte valde att inte fly det obehagliga utan i stället vända det till vardag. Tillvänjning.

Trötta efter en lång dag hemifrån slog sig hundarna till ro i skuggan under parasollet, när Husse tände grillen. Det var färdigpromenerat för dagen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)