Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

POWERWALK följt av VARDAGSLYX

2018-02-25

Lördag.

Matte tog en kort men intensiv motionspromenad med hundarna längs den oplogade vägen runt kvarteret. En mycket medveten powerwalk för mycket motion på kort tid. Intensivträning är effektivt. Att ösa på en kort stund är väl så givande för flåset som att kämpa länge. Detta hoppades Matte var korrekt och efter lite uppmjukning på tomten med allmän rörelse, kringskrotande och snöborstande satte Matte fart med hundarna i koppel längs vägen upp mot sjön.

Matte gick så fort hon kunde på det snöiga underlaget, hundarna fick inte nosa och inte gå på toa. Innan den långa sega backen uppför berget gjorde Matte ett stopp, på ett för hundarna populärt "luktställe". Där stod Matte helt stilla till dess pulsen gick ner. Inga tekniska hjälpmedel, man känner när man andas normalt tänker Matte. Rivstart uppför backen och fullt ös uppe på berget mellan stugorna och skogen följde därpå. Rådjursspåren passerades utan att hundarna fick kolla med en enda sniff. Matte gick på maxfart och försökte andas djuuupt. Försökte gå stadigt och utan att halka, men att gå i oplogad snö kändes säkrare än att gå i de tillkörda hjulspåren, även om det var tröttsamt. Kommen ner på raksträckan tillbaka mot Lapskreviret gjorde Matte ett nytt stopp. Passivitetsträning för Aili! Som nu var uppe i varv och inte hade tid med några stopp! Varför både Mattes puls och Ailis pip fick avgöra hur långt stoppet skulle blir. Fullt ös igen sista biten hem! Matte gick så fort hon förmådde och kände sig jätteduktig där hon flåsade fram med siktet inställt på full fart in genom grinden! Sneglade ner till vänster och kunde konstatera att Modji joggade snyggt snett bakom och Ail fortfarande GICK snett framför....  flåsfria.  Aili har ett steg som sin mormor Násti som bara längde och längde på stegen, innan hon bytte gångart! Även Aili har förmågan att gå länge i skritt som i en gångtävling innan hon börjar trava! När galopp varit naturligt för Gázzi och Modji har Násti och Aili gått över i snygg och vägvinnande trav. Om nu det är hemligheten bakom att Násti och Aili sticker ut som mycket goda draghundar båda två. Långa fina kliv och aningen längre ryggar. Ailibrorsan Runne uppskattades för sin förmåga att springa fort direkt vid ankomsten till sin renskötande familj. 

Hem kom Matte på en tid underskridande en normal hundrastningspromenad samma sträcka, med godkänt många minuter. Matte gick trots allt fort nog för att det skulle göra märkbar skillnad. Trots en stel och värkande kropp och att trots att hundarna inte behövde anstränga sig nämvärt. Man får göra så gott man kan, bara man gör något. Ni andra kanske springer med era hundar och Matte avundas er! Att springa är inget som fungerat för Matte och hennes ben. Någonsin. Man är olika skapt och har olika förutsättningar. Gå fort får vara gott nog. 

På eftermiddagen lämnades hundarna sedan hemma i stugan, när deras Husse och Matte besökte det enorma Täby Centrum. Det har blivit så stort att Husse och Matte inte längre känner igen sig och lätt går vilse. Gamla riktmärken har försvunnit. Nu var det lönehelg uppenbarligen, vilket man som pensionär inte håller koll på, då pension betalas ut vid annan tid. Trots oändligt många fler parkeringsplatser mot tidigare så var det stört omöjligt att finna en ledig plats. Man fick köra från den ena parkeringen till den andra, det ena parkeringshuset efter det andra och när alla möjligheter föreföll uttömda dök en undanskymd plats upp. 

Nu var Husse och Matte hungriga och en av orsakerna att åka hit var en god lunch på något av de otaliga matställen som etablerat sig här numera. Valet föll på Melanders välrenomerade fiskrestaurang. Här kan man tillaga fisk och skaldjur! Husse åt en enkel fish and chips tillagad med känsla och Matte en supergod Hawaii poké med lax och diverse snitsigt beredda grönsaker som gröna bönor, strimlat och rostat sjögräs och mango. Lyxkänsla till "dagenspris" för en lunch.

Lite reashopping blev det därefter och Matte kunde uppdatera sommargarderoben till ett mycket humant pris, trots fin kvalitet. Välbehövlig lyxkänsla i vardagen gav även det. Lite guldkant nu när många nätter tillsammans med Zyklara med biverkningar nästan är slut. En natt kvar bara. Sex tröttsamma veckor till ända.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)