Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KVÄLLSTRÄNING UTOMHUS

2019-04-04

Onsdag.

Återigen en väldigt blåsig dag. Man behövde hålla igång när man var utomhus. Matte greppade stavarna, tog på sig hundförarbältet och bestämde sig för att ta med hundarna på en promenad runt kvarteret. Den första sedan någon gång i höstas. En promenad som kom att kryddas av mycket bra hundmöten! Bara ett kort stycke bortom Lapskreviret mötte Lapskekipaget grannen med sina två Wachtelhanar. Aili och Wachteljunior brukar vilja hälsa på varandra och det blir ljudliga möten vad Aili anbelangar. De båda hussarna har sina vanor när de möts på vägen. Men mattarna har andra vanor och önskemål om tystare och lugnare möten, utan hundhälsande. Matte klev av vägen med de sina och matade med godis ur tub och de båda egna hundarna skötte sig exemplariskt. Mötande Wachtelmatte körde lite inkallning och lydnad snett ut på vägen och fick sina hundars fulla uppmärksamhet. Hon passerade sedan med sina hundar kontrollerat och lugnt. Två mattar med två hundar var och en tyst överenskommelse om att använda mötena till hundträning. Matte och de båda Lapska gick den långa vägen uppför berget bakom huset och på nervägen längre bort, skedde nästa Lapsk/Wachtelmöte lika städat och fint.

För att slippa halkrisk under träningarna har de hittills i vinter förlagts inomhus i olika byggnader. Med sommartid och barmark var det nu dags att köra igång utomhusträningen igen. Platsen var ett stort inhägnat område där det i ytterkanterna börjat byggas en ny stadsdel i kommunen. Äntligen skulle hundarna få lite ytor att frisöka över, runt en stor och långsträckt byggnad. I den friska vinden var det lämpligt att träna hundarna på att ta "långa vittringar". Varför några hundar fick träna vindstigar och andra skickades ut ensamma på långa skick och sök där föraren inte följde med ut. De funna figuranterna fick ta med sig hunden in till föraren. Tränade den här kvällen gjorde två Lapska tikar, två Lapska hanar och en Springertik. Alla valde lite olika upplägg för sina sök. Det är viktigt att tänka efter vad man vill/behöver träna med just sin hund och inte bara haka på och göra som den som körde hund innan. 

För Aili valde Matte att ha tre figuranter väl utspridda över det vidsträckta området, samt en "facit". En figurant hittade Aili precis vid ingången i en skrubb innanför grinden. Efter det att Matte först gått med Aili kopplad på en vindstig, för att bjuda henne hela ytan i vind. Aili sökte sedan vidare, styrd på avstånd av Matte och fyndade nästa figurant högt placerad på ett tak. Efter en mycket ihållande skallmarkering klättrade en smidig figurant ner och återbördade Aili till Matte. Därefter vittrade Aili in Husse, gömd i ett buskage ett stycke därifrån. Snygg markering även där. 

Modji fick ett annat upplägg av Husse. Han valde att först låta Modji söka tomt i halva området. Där blev det koppelsök, då en räv just passerat förbi där. Sedan att låta de fyra figuranterna gå ut i ett långsträckt område och gömma sig väl utspritt. Han stod  kvar på samma ställe och skickade ut Modji på frisök och figuranterna fick föra Modji tillbaka till Husse efter skallmarkering och belöning. Två  figuranter gömde sig i början av området och två längst bort i det ca 150 meter långa området. Här kommer en självständig, problemlösande ras med förmåga att lätt komma till skall och att skälla länge och ihållande mycket bra till sin rätt! Lite som i renvallning om man skall tänka berikning. Om än på  väldigt små ytor i jämförelse. Hudnarna får i varje fall användning av sina medfödda egenskaper i samarbete med sin förare.

Övriga hundar fick liknande men olika upplägg och alla skötte sig mycket bra.

Vid en matbit tillsammans planerades kommande gemensamma aktiviteter med hundarna under våren och sommaren. Att ha en fast träningsgrupp som tränar varje vecka och hittar på annat kul tillsammans är guld värt för både förare och hundar! Tack för kvällen och för att vi har så kul ihop!

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)