Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNABBA KAST

2023-09-15

Torsdag.

Vädret slog om och från att försöka kyla ner stugan vände det till att lite värme behövde tillföras på torsdagmorgonen. Luftvärmepumpens inställning anpassades efter omständigheterna. Även hundarnas pälsar har anpassat sig till en annan årstid. Dima flyttade in i flocken med en lägenhetsanpassad päls och huden kunde med lätthet ses när man särade på täckhåren. Så är det inte längre. Han har fått en betydligt tjockare päls nu än vad han hade i slutet av november i fjol! Aili, som börjat komma i fällning när hon ställdes ut och fick utställningschampionatet i juli, gjorde sig snabbt av med sin gamla urblekta päls och fick ny mörkbrun fin päls och underullen växte snabbt till sig. Båda hundarna ligger väldigt gärna i uterummet, som är en sluss mellan inne och ute,  trots att temperaturen raskt krupit ner kvällstid. Som vanligt hänger det för mycket kläder i hallen så här års, innan sommarkläderna hunnit plockas undan och höstkläderna rotades fram i ett huj.

Matte tog med hundarna och for till Åkersberga Växtförsäljning för några inköp och hittade inte de stora röda tulpaner som hon ville ha; varför andra kommer att grävas ner i rabatten. Staketet som håller hundarna inne på tomten håller rådjuren ute och därför går det att satsa på tulpaner, som annars är en rådjursfavorit. Vid hemkomsten hängde hundarna med när Matte gick till växthuset och de hoppades på att få äta lite gurka eller tomater. Ett gäng gurkor skördades och flera fick hänga kvar. Några halvröda tomater plockades och de få ligga till sig ett tag och rodna. De tre tomatplantorna har levererat bra och nu är det slut för denna säsong, varför Matte monterade ner dem och erbjöd hundarna de gröna minitomater som fanns kvar. Ingen var intesserad. De intensivt röda äpplena av okänd sort måste också plockas ner nu och sedan står en beskärning av trädet på agendan. Matte föredrar att beskära på hösten, för färre vattenskott. Husse tog med hundarna på en skogspromenad.

Innan skymningen föll tog Matte en kvällsrunda i området med hundarna. Några timers ställdes åter om för tändning av ytterbelysningen. Klockan åtta blir för sent redan nu! Det känns trist att behöva söka sig inomhus så tidigt; med mörkret kom kylan. Nerifrån byn rapporterades det om norrsken! Matte kunde rapportera till Husse att en mörk bil kom krypande längs vägen utanför stugan. Den stannade upp en stund framför carporten och kröp vidare. Lamporna släcktes utanför en nu obebodd fastighet ett par hus bort. En annan bil kom på vägen och då tändes varningsblinkers helt kort på bilen som nyss stannat. En granne svängde in till sig och plötsligt var den mörklagda bilen puts väck. Den gick upp i rök och syntes inte. Inga strålkastare hade tänts. Hade den kört in till den obebodda fastigheten eller krupit vidare nersläckt längs vägen? Ett oväntat och avvikande beteende var det hur som helst. En granne blev nyligen av med en pirra på sin tomt. Två uppmärksamma hundar är bra att ha. Även om de inte får skälla vid staketet när folk passerar utanför. Kommer någon in mot grinden inte bara får - då skall hundarna skälla!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)