Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GOLFBANAN STÄNGD IGEN

2020-03-02

Söndag.

Inga tider kan för närvarande bokas online på den närmast belägna golfbanan, efter att den öppnade rekordtidigt den 24 januari. Efter det att några frostnätter följdes av snö stängdes banan igen för återhämtning. Varför hundägarna boende i närheten jublar! Lite kymigt kändes det när möjligheten för hundarna att få vistas lösa inom synhåll på stora ytor upphörde så tidigt. Matte och Husse uppsktattar mycket för egen del att stavgå på mjukt underlag och i kombination med att Modji och Aili kan få vistas lösa på de minst timslånga promenaderna, ger det en känsla av välbefinnande som är oerhört värdefull.

Dock utnyttjades inte denna möjlighet till mjukt och fritt gående på söndagen, som var en dag med dagsregn och kall blåst. Efter två dagar i rad med raskt gående på olika platser och under olika förhållanden i vackert väder, valde Matte och Husse på söndagen att lämna hundarna hemma några timmar. Själva tog de sig till Täby Centrum, som numera är så stort så man nästan går vilse med alla olika "armar" i olika riktningar. Matte hade ett ärende och sökte något lämpligt ytterplagg till det stundande bröllopet i familjen i vår. Vilket hon inte hittade, i skarven mellan vinter och vår i butikerna.

Däremot hittades ett nytt matställe i en av alla dessa gångar! Placerat mitt i låg ett ställe för barhäng runt om och borden var få, men två sittplatser råkade bli lediga. Mitt emot och bredvid olika asiatiska matställen låg "Stigen" med bara norrländska maträtter på menyn! Samt för inköp. Inlagda granskott att servera till kött kunde man inhandla och köttbullarna var av älgfärs, grytan innehöll hjortskav och smakade gott med mycket lingon tyckte Husse. Matte lät sig väl smaka av en caesarsallad med rökt lax och rikligt med västerbottenost och krutongerna ersatta av små bitar tunnbröd. Svenska rotsaker i stället för importerade grönsaker. Alla rätter kunde beställas i halvportioner för undvikande av matrester. Ett matställe helt klart i tiden med råvaror som inte färdats runt halva jordklotet. Vegetariska och veganska rätter serverades även. Inne i Stockholm finns tydligen huvudrestaurangen. Populärt var det. Något att testa!

Regnade gjorde det ännu när Lapskflocken återförenades. Nu mer som skurar och i skarven mellan två skurar tog Husse med sig Modji och Aili på en skogsproomenad. Matte tömde den överfulla vattentunnan vid husknuten och fortsatte jobbet från dagen innan. Det forsande vattnet i bäcken har flyttat stagande stenar längs kanterna. Nu srövlade Matte åter omkring i det kraftigt forsande vattnet och fiskade upp stenar med spaden och byggde på kanterna mot gräsmattan. En balansakt som inte fick misslyckas! Drunkningsrisk var det väl inte, om inte Matte skulle falla så illa att skallen slog i en sten, men ett vinterbad kändes inte lockande. Vattnet nådde nästan ner i stövlarna och varje steg testades noga där Matte gick på stenarna på botten. När Husse och hundarna återvände från skogen, ansåg Matte sig klar med dagens dos av balansövningar i forsande vatten. Det hade åter börjat regna.

Hundarna torkades torra och de ville nu in i stugvärmen och ratade hänget i uterummet. Det närmade sig deras middagstid och de kände nog att det fanns en risk för att den skulle glömmas bort, när Matte för egen del var mätt och belåten. Aili är mycket bra på att påminna Matte när det är matdags! Hon sätter sig tätt intill, stirrar envist Matte i ansiktet och vill "hålla handen". Oavsett vad Matte är sysslesatt med. Till saken hör att det inte finns några mattider som är huggna i sten i flocken. Äter gör man när det känns dags. Aili vill bara påminna om att hon tycker att det känns dags från ungefär klockan fem.

Antal kommentarer: 2

2020-03-02 11:00:58 - Evs

Jag tror N'asste har ärft mamma Allis sätt att tala om att det är mat. Hon talar även om när det är dags för dagens träning och är husse ska gå ut och leka med dem (inlove)

2020-03-02 17:51:14 - Marianne

Härligt med initiativtagande och kommunicerande hundar! :D(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)