Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE ABRUPT

2018-09-30

Lördag.

Kortbyxorna hänger kvar framme och Matte har inte riktigt hängt med mellan sommar och nästan vinter. Höstfärgerna har knappt börjat anas, så var det med ens 2,6 minusgrader när Matte drog upp rullgardinen! Regnet som fallit dagen innan var nu is på altanen och trappen. Luktärterna på altanräcket var i full blom och hängde nu frusna men såg rätt vackra ut ändå. 

Lapskflocken satte lite fart för att komma iväg i tid till öppnande loppisar i närheten, på väg till Torpet för att stänga av vattnet inför vinterns ankomst. Ingenting är isolerat och ledningen går naken upp till ett utkast på  baksidan och från brunnen upp under huset och in i köket. En granne som också ville till dessa loppisar, hängde med till Torpet för att njuta av lugnet i skogen. I färjeläget fanns inga nycklar på plats i "Lumpboden", för att testa i det losskruvade kammarlåset till punschverandadörren. Men grannen hittade sin sökta klocka att hänga vid ytterdörren! Matte fyndade en önskad julklapp, i form av gammalt svenskt porslin. Många serier/modeller står högt i kurs nu.

Färden gick vidare till Torpet och hundarna gick sin vana trogen ett kontrollvarv runt sitt revir. Staketet var intakt, inga nya stammar låg över fårnätet där röjning skett på hygget intill tack och lov. Matte fixade fika och Husse fixade sedan med vattnet. Stugan som inte är isolerad står sedan ouppvärmd över vintern. Enklast och billigast så. Hundarna hade ännu mängder med blåbär att njuta av och syntes knappt där de repade rent i blåbärsriset, i skogsbacken ovanför stugan. Matte och grannen blev sittande i den lilla sol som var och som väl värmde halvhjärtat i blåsten. Snacket flöt på svenska med inslag av franska, vilket får sedan femtio år gömda gamla kunskaper att krypa fram ur vrårna. Nyttigt! Samt väldigt roligt. Matte tänker om det var tvärtom, Matte som lämnat sitt land för ett fransktalande land när man är pensionär och ett helt okänt språk skall bli del av vardagen. Tufft! Matte bistår gärna med språkträning och lär sig lite själv på köpet.

Husse var klar och hundarna hade gjort tantena på altanen sällskap och lekte på gräsytan mellan stugorna. Aili hade hittat den återstående biten av ett söndergnagt älghorn! Men skulle man hitta någon nyckel till det losskruvade låset, var det dags att bege sig hemåt. I Bergshamra låg en passande nyckel i nyckellådan i verkstaden och nu kan dörren stängas korrekt från både ut och insidan! Lite nervöst har det varit med stormbyar några gånger den senaste tiden. Tråkigt vore det om dörren smällde upp och de munblåsta rutorna gick åt fanders! Dörren är antik och har nu efter många år i skymundan fått sin plats och fungerar som den skall med ett fungerande lås. Matte har sökt en passande dörr i ett år och inför vintern är allt nu fixat för att Punschverandan skall fungera som tänkt. Med en riktig och passande dörr. Hundra spänn kostade den antika nyckeln. Pricken över ett i. Hundarna gillar den stora och rätt fria ytan där inne och hänger gärna med när Matte hänger tvätt där. För dem som i framtiden lånar stugan för övernattning, blir det enklare att ha hunden med sig, då hela verandan nu går att stänga till. Ett hundrum i anslutning till gästrummet/stugan. Ett litet B&B passande för hundägare. En dörr som ingen hund kan öppna.

Kvällen var mildare än kvällen innan och luktärterna hade överlevt och doftade gott i kvällningen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)