Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI - SENIORKOLL

2020-11-18

En kort stund tidigt på tisdagmorgonen hade stugan tillgång till Internet innan den mobila routern släppte taget.

I måndags hade Modji och Aili en tid hos veterinären för påfyllning av kennelhostevaccin. Samtidigt skulle Modji gås igenom noga från nos till svans som en seniorkontroll inför tovårsdagen den 1 december. Alla Mattes hundar har genomgått veterinärkontroller när de åldrats, för att Matte skall veta status när de är i träning som seniorer. En arbetsglad hund håller igång på bara viljan, även med smärta, vilket gör att man lätt kan missa ohälsa i ett inledningsskede. Någon antydde att Modjis ögon borde undersökas, då hon inte satte nos eller tass exakt mitt på ett pyttelitet föremål vid inlärning av nos- och tasstarget vid trickträningen i somras. Matte åldersanpassade övningarna och gav Modji aningen större föremål än sin dotter, för att demonstrera övningarna. Naturliga och icke sjukdomsrelaterade förändringar drabbas vi alla av, oavsett antal ben, om vi får leva länge. Modji ögonlystes tillsammans med Aili av en autktoritet på mrådet, senast i juni 2017 och resultatet kunde inte ha varit bättre för någon av hundarna.

Vid veterinärmottagningen lämnades båda hundarna in för "nosvaccination" för minimerande av mänskliga kontakter. Modji gicks även igenom mycket noga bit för bit. Lungor, hjärta, ögon, öron, munhåla, tänder, lymfknutor, buk, leder och allt annat som kan tittas, klämmas och kännas på. Veterinären återlämnade Modji med ett stort leende och kommentaren att Modi var i prima skick! Inte för sin ålder - utan helt allmänt. Inga anmärkningar. Inget obsrvandum. Samt väldigt trevlig och en mycket vänlig hund. Härligt! Matte vill ju inte överbelasta senioren vid träning, även om Modji själv ännu ger allt med god kondition och smidighet, samt stort driv och uthållighet. Hon leker även gärna med dottern Aili, sju år.

Att Modji inte bär på extra vikt, man kan med lätthet känna revbenen, bidrar säkerligen till god hälsa på ädre dagar. Bara för att en hund är kastrerad kan man inte skylla hundens övervikt på detta!!! Det är ägaren som är ansvarig för vad hunden äter och om den tvingas bära på övervikt med stora risker för hälsan. Det är inte hunden som öppnar kylskåpsdörren! Hundar skåpäter inte. De äter det deras människor förser dem med. Vilket gör att övervikt hos hundar är ett problem och ett problem som ökar. Som hos människor. Vill ni ha kul med era hundar länge, så se till att man med lätthet kan känna revbenen - oavsett hårlag.

Tisdag.

Matte lastade bilen med hundar och stavar och begav sig till golfbanan för en långpromenad. Den lilla 9-hålsbanan är öppen och mycket bilar var det på parkeringen! Driving rangen och stora banan är stängda och det är fritt fram för den som vill att vandra här. Ytterst sällan har Matte vid sina stavpromenader här stött ihop med andra. För att själv kunna se sina hundar tydligt och för att eventuella andra traskare skall kunna se de två Lapska på långt håll, är Modji och Aili föresedda med varselvästar. Det är ren och skär njutning att gå i rask takt med båda hundarna lösa och följsamma över de stora ytorna! Här finns hur mycket dofter som helst och hundarna får stor frihet att själva välja var de vill nosa, så länge de följer avståndsreglerna och håller koll på Matte. Som rätt som det är får för sig att byta riktning, för att hålla hundarna uppmärksamma och inte ta Matte för given och riktningen för given. Det är ren och skär njutning att se de  två Lapska nosa av där bävern varit i kanten av naturreservatet, alla rådjursspår och så småningom spår av vildsvin. Samtidigt som de har koll på flocken. Varandra och Matte.

När Matte efter en timme återvände till bilen med hundarna, passerade precis två bilar från den entrepenör som skulle laga fiberkabeln! Kort efter kunde Matte konstatera att de just anlänt och börjat göra sig en bild av det arbete som väntade, när Matte passerade med bilen nästan hemma. På frågan "hur länge" fick Matte svaret: "Rätt många timmar, men klart i dag".

Vilket visade sig stämma när klockan närmade sig Rapport. Med ens framstod den lilla teveskärmen som gigantisk! I jämförelse med den lilla paddan som använts för lite tittande sedan nästan två veckor.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)