Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄDERPÅVERKAN

2024-04-05

Onsdag.

Det hade snöat en hel del där några i träningsgruppen bor och efter att nyligen ha skiftat däck till sommardäck, kändes det föga lockande att ge sig ut i trafiken kring Stockholm. Där stora fordon, som vanligt numera vid snöväder, blev fast och slirade i minsta motlut och stoppade övrig trafik. Tränade på kvällen gjorde således bara Aili, Dima och Ailis son Sumo. Vars människor hade förmånen av att både ha kvar dubbdäcken på bilarna och samtidigt ha fått bara en centimeter snö. Kvällens träningsplats var den stora maskinhallen, där det var torrt och fint och där hundarna fick stora ytor att söka på.

Sumo inledde kvällen och hans uppgift bestod i att dels hitta Husse och Matte, som hade gömt sig på platser okända för Sumos matte. Dels skulle han hitta och markera föremål som Matte placerade ut innan hon gömde sig själv. Sumo skulle alltså samtidigt söka efter människor och leta efter föremål. I en lokal där tre män nyss vistats och jobbat, samtidigt som hundarna anlände. Här ligger ständigt kvarlämnade och kvarglömda arbetshandskar och arbetskläder och en av dessa handskar hade Matte burit en stund instoppad under halsduken, mot huden på halsen, för att smitta ner den med sin egen vittring. Det andra föremålet som Sumo skulle hitta och markera var en burk med några köttbullar. Föremålen låg öppet, men lite vid sidan av .

Sumo hittade snabbt Matte, som krupit upp och satt sig på betongrullen till en stor vält. Tanken var att Matte skulle lägga sig platt på magen på välten, för att synas så lite som möjligt; vilket inte fungerade med mobilen i den ena jackfickan och burken med köttbullsbelöning i den andra fickan. Sumo sökte dock inte på syn utan på vittring. Han sökte sedan vidare och fick vittringen från handsken i nosen, samtidigt som vittringen från Husse blandade sig i vittringsbilden. Handsken låg på kanten av ett traktordäck i en hög stapel och Husse låg gömd strax intill i en av många skopor uppställda i grupp. Husses vittring steg uppåt och föll ner vid däcken. Sumo fyndade och markerade Husse och tog sig därefter an vittringen från handsken. Han skallmarkerade Husse och frysmarkerade handsken med nosen klistrad mot handsken! En veritabel uppvisning av en fantastiskt duktig hund! Nu var det bara köttbulsburken kvar och den hittade Sumo på tillbakavägen, där den stod halvhögt på ett trappsteg till en brunnsborrmaskin.

Aili fick göra samma sök som sin son, minus handske och köttbulsburk. Även hon hittade figuranten Sumomatte på välten snabbt och säkert. Husses vittring var svårare att precicera.Den snurrade mellan alla skopor och däckhögarna. Aili bromsade upp och fokuserade på uppgiften och hittade Husse, som knappt syntes liggande raklång längst in i skopan. Klokt nog valde Aili att inte försöka tränga sig in till Husse för att skallmarkera. Det var en kilformad glipa mellan skoporna, med stor risk för en hund att komma i kläm.

Dima fick samma uppgift att lösa som sin sambo. Han rivstartade och flög  rakt ut i lokalen som vore den en kapplöpningsbana! Mycket spring i benen fanns det där! Med ens bromsade han in och upptäckte de olika vittringarna. Även han hittade Sumomatte först, där hon satt på välten. Därefter jobbade han lugnt och fint på Husses vittring och ringade in den mycket bra. Dima jobbade sig allt närmare Husses gömställe, i allt mindre cirklar, runt en grävmaskin och de många skoporna på golvet. Till och med den snabbtänkta och allmänt snabba Dima hejdade sig och valde att inte utsätta sig för risken att komma i kläm. Han inväntade att Husse lyckades rulla fram ur sitt gömställe för att belöna.

Det blev en mycket bra och effektiv träning, med möjlighet till två figuranter. Tid fanns för att avsluta kvällen med en gemensam måltid med eftersnack i närheten, innan var och en for hem till sitt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)