Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEMMAHUNDAR

2014-07-21

Söndagen blev en hemmadag. Hemmatomten måste också tagas om hand. Regn och sol i kombination har fått grönskan att växa åt alla håll och kanter och här och  där måste det rensas undan. Husse klippte gräset  och Matte klippte ur buskage. För tio år sedan när Lapskfamiljen flyttade in, fanns här inga buskar alls. Två stora granar framför huset och inget mer. Nu är granarna uppstammade för ljusinsläpp och på gräsmattan,  som såg ut som en beteshage med en tom gräsyta växer nu prydnadsbuskar, bärbuskar, tre björkar, en rönn, ett äppelträd och ett paradisäppelträd. Samt blommor i rabatter. Hundarna uppskattar en stor tom gräsyta på mitten för lek och vila, men i sommarvärmen njuter de även av den vandrande skugga som buskar och träd ger. En trädgård har vuxit fram i "hästhagen".

Aili gör som mor sin, vilket innebär att hon ägnar lite tid varje dag åt muddringsarbeten i den nu nästan uttorkade och mycket geggiga bäckfåran. Hon ser därefter inga som helst problem med att springa rakt in i köket....   Vilket Matte gör och håller ytterdörren stängd eller sätter en grind i öppningen. Men glömmer ibland och hela köksgolvet är fullt av färska lerspår överallt, när Matte går in för att dricka vatten. Aili har inte heller problem med att Matte tvättar av hennes ben genom att fylla en hink med vatten från pumpen i trädgården och därefter placera en Ailifot i taget däri. Iskallt vatten förskräcker inte Aili som fogar sig.  Ren och fin om fötter och ben kan hon ta ännu ett muddringspass innan ingång om Matte inte är snabb och hindrar henne.

Hundarna lämnades hemma en kort stund och Husse och Matte for till golfklubben för lunch. Semesterlyx! Golfbanan ligger bara några kilometer hemifrån längs vägen till "byn".

På kvällen gick Husse med hundarna i skogen och Matte skar halsen av en stor mängd sniglar.

Foton på Modjisonen Runne anlände. Han var på fjälllet och njöt av att springa i snö! Men så bor han också förfärligt långt norr ut!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)