Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DÖDAD AV TVÅ HUNDAR

2024-04-27

Fredag.

Matte tog med sig sina hundar på en lång promenad i området och försökte sluta älta frågan om vad som hänt katten Selma. Tankarna malde. Var det de båda hundarna, som sågs på tomten samtidigt som Selmas matte gick ut för att försöka få in sin katt på kvällen? Telefonen ringde och stående i regnet med hundarna fick Matte veta att Selma hittades strax utanför huset mycket nära där hon sågs för sista gången. Hon låg i blåbärsriset och hade passerats på nära håll. Inte långt ifrån där Aili slutade spåra och Matte blev brydd och tänkte att Aili störts ut av rådjursspillningen kanske. Aili gnällde en hel del och med facit i hand var det nog på grund av det faktum att den katt hon kände och trodde att hon skulle besöka nu låg död helt nära henne. Aili blev obekväm och tittade bort. Så som hon gjort när hon tagit farväl av sin mor och mormor. Men vem vet. Hon kanske bara missade. Vinden låg "fel".

Selma togs till veterinär för ett fastställande av dödsorsaken och det var tydligt att hon dödats av de två lösspringande hundarna på onsdagkvällen. Ägaren stod nedanför tomten och ropade på sina hundar, som var på väg tillbaka när Selmas matte gick ut för att leta efter sin katt. Hundägaren var lyckligt ovetande om vad de båda hundarna roat med sig när de släppts lösa på en kvällspromenad. Två hundar i storlek som Lapska Vallhundar och snarlika, enligt Selmas matte, som nästan snubblade på dem. De såg ut som Aili och Dima i mörkret. Raser och blandraser, det kan vara oerhört svårt att ange vad hundarna var av för ras. Medelstora med upprättstående öron och kort päls. Om en anmälan görs.

Under årens lopp har Matte hört många hundägare beskriva sina hundars benägenhet att dra iväg på vilt på olika sätt. Inte minst Lapska Vallhundar. En del är tvärsäkra på att deras hundar aldrig skulle jaga vilt. Andra är realistiska och inser att deras hundar mer än gärna skulle dra iväg på vilt, om de fick chansen. Så finns det några som anser att deras hundar aldrig skulle jaga vilt "men det är klart att dyker det upp en katt framför min hund så skulle den nog rusa efter den".

Som om detta att hundar jagar katter bara är en kul grej som inte är farlig för katten - som ju alltid kan klättra upp i ett träd. ? Det finns inte alltid ett bra träd just där det skulle behövas. En gammal katt orkar inte kättra i träd. En chockad katt kanske inte förmår söka skydd. En katt som jagar möss kanske är fokuserad på uppgiften och inte märker att den själv är hotad. En oererfaren katt kanske inte inser faran. En hundvan katt kanske inte inser faran. Varför förminskar en del sina hundars jaktintresse, om det inskränker sig till att jaga katter eller andra mindre djur? Många låter sina Lapska jaga och döda möss och sorkar. En kul grej för hunden och berikning. Men en fångad och sargad sork måste avlivas. Är ni beredda att förkorta fångade sorkars lidande själva? Om så skulle behövas. Låter ni era hundar leka med bytet? Som kanske är en kattunge nästa gång och en gammal och långsam katt gången därpå. Var går gränsen. Eftertanke.

Sedan Matte blev tvungen att själv avliva en stor sork som Ailis mormors mor knäckt ryggen på, hindras hundarna från att jaga möss och sorkar. INGA djur får jagas. Inte heller humlor, getingar och bin, vilket de väldigt gärna gör och ingen har någonsin blivit stucken. All jakt är förbjuden för Mattes hundar. Enklast så.

Varför någon väljer att släppa lös sina båda hundar i skymningen, på ett fält mellan någons hus på en stor tomt och en stor trafikerad väg kan man ju undra. Förbud för lösspringande hundar råder så här års. Skaran av oansvariga, okunniga och oförstående hundägare har ökat markant sedan pandemin.

Selma var inget vidare på att kättra i träd. En oansvarig hundägare tog hennes liv.

Matte är för närvarande mer förbannad än ledsen. Men saknaden efter Selma är stor i hela familjen. Selma var i nuläget som ett barnbarn och familjens enda katt.

Förlusten är outhärdlig för hennes husse och matte. Försiktiga Selma, som aldrig lämnade tomten, dödades på sin favoritplats och utsiktspunkt, bergknallen intill det inhägnade fågelbordet. Av två lössläppta hundar och deras ägare häromkvällen. Strikt ansvar har man som hundägare. Här är hundägaren definitivt medskyldig till Selmas död.

Som hundägare upprörs Matte och Husse över att så många hundar får klä skott för sina ägares hänsynslöshet mot omgivningen, samt okunnighet om vad som krävs av dem som hundägare. Strikt hundägaransvar.

Den här bilden togs för en vecka sedan. Förra lördagen fick Matte denna hälsning från hemkära Selma, sina ägares ögonsten.

Strax intill denna plats dödades Selma. På sin egen tomt.

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)