Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LIVSFARLIG VÄG

2017-09-01

Torsdagen präglades av regn. Det hade regnat hela natten och det fortsatte på förmiddagen, men ett kort uppehåll under eftermiddagen med dimma och sedan regnade det igen. Matte klagar inte, det behövs i markerna! Dagen efter en intensiv träningsdag var det dessutom på sin plats med en vilodag för hundarna.

Matte måste ner på byn i ett ärende och hela familjen gav sig iväg ända till centrum två mil bort i några ärenden. Lite budgetshopping blev det så här i reatider och Matte hittade strumpor med lös resår. Vilket hon först nu förtått vitsen med....  Behovet kommer med åren. 

Sista stoppet blev ICA i Brottby, närbutiken som hängt med tiden och blivit som ett nav i trakten där övriga mataffärer saknas. En glesbygd på gränsen till Norrtälje, nära storstaden och populär hos rovdjuren. En kombination som fler än Lapskflocken gillar - dock inte alla. Men det senaste vargbesöket har passerat förvånansvärt tyst. Varg nära Stockholm är ingen nyhet längre, med en sändarförsedd tik som tillbringat hela sommaren strax söder om stan.

På ICA informerades Husse och Matte av en granne om ett långt stopp på vägen hem genom skogen. Återigen hade två bilister nyttjat vägen som vore den enkelriktad åt två håll! Man skär kurvorna på denna smala, backiga och kurviga väg oftare än sällan och nu krockas det minst en gång i månaden sedan i våras! För ett par veckor sedan var det en drogpåverkad motorcyklist som körde mitt i vägen. Än så länge har ingen av krockarna involverat något av de stora och tunga fordon som trafikerar vägen, men det är bara en tidsfråga. Ingen har avlidit i sommar. Hittills. Matte mötte en lastbil på ett backkrön och då släppte föraren ratten och gnuggade sig i ögonen.....  Två lastbilar i bredd är nätt och jämt vad som ryms och kanterna är branta - uppåt eller neråt. Svåra skador på både bilar och människor är resultatet av trafiken hittills i år. När Husse och Matte flyttade ut i skogen skedde någon enstaka olycka och främst avåkningar vintertid, dock ett par dödsolyckor för några år sedan. Nu är det olyckor titt som tätt och varje gång man kommer hem är man tacksam över att det gick bra. En del avstår husköp när de upptäcker trafikhetsen på den enda väg som leder ut mot byarna och stugområdena. Att ha hundarna med i bilen och i utsatt läge i bakskuffen känns alltmer obehagligt. De har krocktestat lastgaller framåt och likaså bakåt, men vad hjälper det...

Flytta? Hålla sig hemma? "Kör försiktigt" slänger man ur sig när någon åker iväg. Jovisst, det gör man ju. Men de där idioterna man möter på fel sida vägen i en kurva eller på ett backkrön....

Människor i dag lever i en hets och stress med inriktning på sitt eget jag och ordet HÄNSYN förefaller taget ur bruk. I trafiken får det katastrofala följder när man kör med uppmärksamheten splittrad uppkopplad trådlöst, med ett halvt öga på trafiken och på fel sida av vägen.

Det är tur att man är så gammal...  Men vem skall ta hand om hundarna den dag Husse och Matte inte kommer hem igen?

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)