Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AVSTÅNDSMARKERINGAR

2018-09-27

Onsdag.

Kvällens träning kunde lika gärna ha blivit några timmars träning i ösregn som i uppehållsväder. När samtliga i gruppen lämnade sina bostäder, på olika håll runt Stockholm, vräkte regnet ner! När alla körde in genom grinden drog molnen bort och det blev en fin träningskväll med en vind som blåste lite olika i området.

Modji fick börja kvällen medan det ännu var någorlunda ljust, med ett stort frisök. Hon hade fyra figuranter utlagda på olika håll i området. Två personer var gömda i en stor förrådsbyggnad, Matte stod inklämd mellan två pressenningar, som utgjorde en vägg i ett stort tält och gick omlott på mitten. En person var gömd på vad som innan föreföll var ett "lättupptäckt" ställe, men som visade sig vara mycket knepigt vittringsmässigt. Modji fyndade figgarna i byggnaden utan problem, men hon fick tänka till! Matte lokaliserades av Modji från två håll och hon tog sig till slut in mellan de tunga sjoken och kom fram till vittringskällan, där hon skallmarkerade Matte fint. Hon hade även fått godkänt för en avståndsmarkering mot någon av pressenningarna, då det var hart när omöjligt för henne att komma precis hela vägen fram. Men det fixade hon.

Sin sista figurant fick Modji jobba mycket på för att finna. Hon föreföll inte få någon som helst vittring och Husse hade ingen aning om var figuranten var gömd. Det visade sig att just i skärningspunkten mellan två vägar genom området, där vinden kom från två håll i nittio graders vinkel mot varandra och bildade någon form av vacuum, låg figuranten helt nära vägen i en öppen och flakliknande container. Det som syntes vara lätt var tydligen svårt. En rökpatron i hörnan där figgen satt hade varit intressant för att få se exakt hur vinden/vittringen gick precis där.

Aili fick ett sök i förrådsbyggnaden med två figuranter gömda. Här hade Matte önskemål om dolda legor, där Aili inte skulle kunna komma ända fram till figuranten. För att tvinga Aili att nöjda sig och komma till beslut om markering. Hon vill helst komma ända fram till figuranten, där hon brukar vara mycket snabb med att komma till skallmarkering. Men det är inte alltid som det går och då måste hunden bestämma sig för att stanna upp och makera mot den punkt där vittringskällan finns. I stället för att fortsätta med ett mer otydligt inringande av vittringskällan. Den ena legan hade Matte själv sett ut och det var en stor samling stolar, där figuranten skulle "byggas in" i mitten. Var den andra figuranten var gömd hade Matte ingen aning om.

Aili gjorde som förväntat till en början. Hon ringade in figuranten i stolsamlingen och skallmarkerade lite här och där runt om och tydligt var ju att "här någonstans" fanns en människa gömd. Men Matte hade is i magen och väntade ut Aili, som till slut stannade upp och skällde in mot stolarna. Vilket Matte belönade med rösten, men Aili nöjdade sig inte! Hon fortsatte jobba som den mycket ambitiösa hund hon är. Liten nog för att till slut, mot förmoodan, lyckas krångla sig in på ett ställe i en glipa under en stol! En nöjd Aili fyndade Husse i stolmassorna och skäldle ut honom ordentligt!

Matte avslutade tydligt hos figuranten och bad Aili fortsätta att söka. Hon var inte nödbedd och tog en vittring från ett intilliggande stort rum där mängder med klädskåp staplats på varandra liggande. Även här fick Aili en vittring som hon ringade in och markerade, men till slut stannade hon upp och skallmarkerade tydligt mot några av skåpen i ena kanten. Många skåp fanns innanför och var omöjliga för Aili att nå fram till. Det belönades av Matte med godis och här gjorde Matte ett tydligt avslut. Aili hade nöjdat sig, stannat upp och gjort en tydlig markering mot några av skåpen. I det läget binder man som förare upp hunden och fortsätter sedan själv att kontrollera skåp efter skåp. Matte valde här att avsluta söket med att belöna själv och figuranten plockades inte fram så länge Aili var i närheten. En mycket realistisk övning om man tänker rasmassor. 

En lagtävling närmar sig och det är långt ifrån alltid som hunden får kontakt med figuranten och föraren måste själv belöna hunden. Tänker man skarpt läge är det ju alltid föraren som belönar hunden och det är inte alltid det hinns med så noga heller, om det är stressigt. En klapp och ett "bra" kanske är hela belöningen. Ändå skall hunden ha så stor medfödd arbetslust och figurantintresse, att den snällt fortsätter att söka efter fler saknade. Det är stora krav som ställs på en hund i räddningssöket.

Alla hundar gjorde mycket bra ifrån sig trots att det blev en del mörkersök under kvällen och kluriga vittringsförhållanden både utomhus och inomhus. Det är härligt att få se duktiga och arbetsglada hundar i arbete!

Tack alla för nyttig och givande träning!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)