Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÖRSELPROBLEM (inte hundarna!)

2020-09-02

Tisdag.

När Matte nyligen tog tag i sådant som blivit ogjort, när distans har varit prio ett, kontaktade hon även hörselmottagningen. Nu var håret klippt och datorn fixad. Att hörseln försämrats under det gångna året hade Matte märkt och att något måste göras på apparatfronten kändes alltmer nödvändigt. Även utan Covid-19 innebär varenda höst att många insjuknar och Matte ville passa på nu att få så mycket gjort som möjligt, där nära umgänge med andra människor inte kan undvikas. Innan nya smittor sprids och isolering hemma är att föredra.

Hundarna hade spenderat mycket tid i bilen de senaste dagarna och en solig dag med sommarvärme hade de det allra bäst hemma. Husse hängde med Matte när hon for norröver till Norrtälje för att kolla dövörats status. Det var tvyärr som Matte misstänkte. Högerörat hör sannerligen inte mycket. Framför allt inte av frekvenserna som omfattar tal. Inte har det varit mycket umgänge med samtal det senaste halvåret, men vid de tillfällen då Matte blivit talad till har hon känt sig som en gaggig gammal kärring som vare sig hör eller begriper.... Dum i huvet. Man svarar "goddagyxskaft" när man hör fel och tror att man hör rätt eller gissar vad man hör. Man drar sig undan. Undviker att hamna i situationerna som får en att behöva fråga vad folk egentligen har sagt. Man pladdrar på och hör inte andra.... Audionomen bekräftade både det ena och det andra och får höra samma sak av väldigt många och alla som hör dåligt och behöver hörapparat är inte pensionärer. Utan aktiva i yrkeslivet med många människor omkring sig i bullriga miljöer, där nedsatt hörsel ställer till stora problem. Att bära hörapparat är något som tyvärr skrämmer alldeles för många. Man undviker alldeles för länge att kontrollera hörseln i första hand och man använder ine de hörapparater man sedan anses behöva. 

Matte har haft en hörapparat i dövörat i många år nu. Orsaken till den mycket plötsliga förlusten av mycket av hörseln i ett öra är utredd men okänd. Matte uppskattar mycket att kunna höra bättre med hjälp av en hörapparat! Som blev två för att hjälpa upp helt allmänt för ett år sedan, trots nästan normal hörsel på det andra örat. Matte uppskattar inte att nu behöva en större och mycket starkare apparat i ett öra. Men vad är alternativet?! Bli idiotförklarad och misstänkt dement bara för att man inte hör ljud från höger sida! Audionomen berättade att forskning nu visar att man får symptom på demens av att inte höra korrekt. Även blir dement...  Att alldeles för många vägrar hörapparater trots att de skulle ha stor glädje av dem. 

Av den anledningen och egen erfarenhet skriver Matte allt detta. För att förmå åtminstone någon att kolla hörseln och tacka ja till hörapparat när misstanken om försämrad hörsel börjar gnaga. Man frågar om och man missuppfattar för att man inte vill fråga om....

Man ser gammal ut med hörapparat - tänker många och missar att nedsatt hörsel drabbar även dem långt under femtio. Matte får höra: "men hörapparaterna syns nästan inte". Vänligt, uppmuntrande och tröstande. Att glasögonen mitt i ansiktet syns är inget som någonsin påpekats. Annat än tvärtom möjligen - "snygga glasögon!" Dem bär man utan att skämmas. Försämrad syn och hörsel kan man få i alla åldrar och bara för att man blir gammal måste man inte behöva vare sig det ena eller det andra.

Men behöver man skall man också ha och använda de hjälpmedel man kan få för bättre livskvalitet. Så nu inväntar Matte nya apparater i öronen och den ena kommer att synas rätt väl förmodligen. Hellre det än idiotförklarad. Åtminstone inte på grund av dåligt hörande.....

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)