Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TANTERNA TRÄNAR TRIX, Champion är målbilden!

2020-08-14

Torsdag.

Efter det att Modji och Aili erövrat fyra titlar som Novice, Intermediate, Advanced och Expert Trick Dog på mindre än tre veckor, tog Matte en kortare paus med trixtränandet. Inför Lagtävlingen i oktober aviserades det att "en god idé var att träna på röd kong". Så då gjorde Matte det. För två inbitna sökhundar, av födsel och ohejdad vana, var detta med en ny doft inget märkvärdigt. Svårigheten är snarare snårskogen för Matte att ta si igenom vad gäller regelverk och praxis för hanteringen av de små kongbitarna. Från att man hanterar dem rakt av utan tankar på kontaminering till att man har dem i frysen, i karantän eller kokar dem. Nu luktar en kongbit, om än liten, rätt intensivt gummi. En doft kännbar även för en människa, till skillnad mot doftpreparat som eukalyptus. Husses bilnycklar hittade båda hundarna utan problem utan att ha tränats därför. Matte hade gömt dem osynligt och filmade söket som godkändes för Expert Trick Dog. Onsdagkvällens träning avslutades med att Matte gömde en liten kongbit på två ggr två centimeter bland en massa uppbrutna stubbar. Båda hundarna hittade den lilla biten snabbt. Fynd markerar de med frysmarkering och de kör sedan ett påvis då skall inte kan undvikas, men de visar den exakta positionen för fyndet.

Efter vila under förmiddagen visade båda hundarna mitt på dagen att de var lekintresserade! Solen skymdes av moln och det var riktigt behagligt ute. Matte har kört apporteringsträning och träning av avlämnande till och från de senaste dagarna. Tack för tipsen Mick-matte ! Toppen med en som tränar jakt som kan tipsa! Aili har själv valt vilket föremål hon föredrar och det är ett smalt fleecerep som var "vinsten" vid godkänt doftprov. Det ligger mjukt och fint i munnen. Nu hämtade Aili repet och Matte nappade på inviten direkt. Båda hundarna presterade riktigt fint i både apportering och avlämnande och när det var som roligast avbröt Matte leken. Bättre att förekomma än att förekommas! Hundarna får inte ledsna och skall vara fortsatt sugna inför nästa lektillfälle. Lapska tränar man inte framgångsrikt genom att nöta moment länge. 

Senare på dagen kände Matte att det var dags att köra ytterligare något moment från listan, för filmande och presentation för en bedömare i Sverige. Inför slutpresentation för Champion Trick Dog i USA.

Avståndsdirigering använder sig Matte av under frisök med hundarna och på alla långpromenader på golfbanan tränas detta ständigt. På listan med trick för Champion Trick Dog finns denna punkt med: "DISTANCE: (perform BOTH).   1. Go to a mark/pedestal. Send dog 20 feet away to a mark or raised platform.   2. Cued behaviors at a distance. Dog starts each behavior on a mark/pedestal 12 feet away. Perform any 6 cued behaviors from that distance. OK to go in and treat beween each. Not accepted Stay. Accepted: Come, Go Tunnel."

Framför huset finns en stor sten som framför allt Aili gjort till sin, för att få god utsikt över reviret. Den använde sig Matte av att skicka upp hundarna på och mätte upp rätt distans att skicka hundarna ifrån, drygt sex meter. Mellan rabatt och krukor med blommor som inte fick skymma filmandet. Halvvägs står en trädgårdsbänk och kunde vara lite lockande vid "uppkommando". Men båda fixade detta fint och Matte kunde skicka filmer som bedömaren var nöjd med. Bedömaren var även nöjd med tidigare godkända filmer på den andra punkten, när de båda tidigare hade utfört sex kommandon på avstånd för titeln Expert Trick Dog. Då fick de köra sex mooment i följd! Så punkt 6 på listan med två moment är nu avklarad.  Tillsammans med punkt 1 COORDINATION, double beam, punkt 3 PAW TARGET, ground target och punkt 4 NOSE TARGET, target stick. Kvar är: MOUTH TARGET, SCENT, SIGNALS, CHAIN och EXPERT TRICKS. 

Lite att bita i och har man väl börjat kan man inte sluta.....

 

Antal kommentarer: 5

2020-08-14 19:12:01 - Anneli m LVH

De skulle skämmas som de skriver på FB. De som ska värna om vår ras och kallar sig avelsråd. Mycket pinsamt och oerhört sorgligt! Otroligt om SKK tycker det är ok när styrelsemedlemmar i en rasklubb får uttrycka sig på detta vis. Har fått en del urklipp så ska fråga dem.

Det blir en Trick Dog Date med LVHDalarna 30 augusti.Hoppas ni har möjlighet att komma! (inlove)

2020-08-14 19:19:07 - Anneli med LVH

Trick Dog är ju som klippt och skuren för våra seniorer! Vår Balvis snart 13 1/2år har blivit supertaggad igen och BRA man kan anpassa det efter ålder. Tur amerikanarna tänker bra ibland. Vi har ställt siktet på ETD nu, slalomen hon gjorde var klockren

2020-08-14 20:08:06 - Eva

Ja ska bli kul med Trick Dog. Håller helt med dej Anneli att Trick dog är perfekt för alla åldrar, från valp till senior. För seniorer är det speciellt bra eftersom det får dem att känna sig delaktig och kan delta på samma sätt som yngre hundar, även om man ska anpassa efter ålder. Min seniora hane som inte gör något på befallning eller när man vill. Han älskar det. Det gör så gott i mitt hjärtat att se honom spela fotboll, klättra på ostadiga underlag mm. Han har fått mycket mer livsenergi efter vi började med tricks. Min ettåring, N'asste, är redan expert dog, älskar det också, även om det är skiljer sig från de trickd somAlfons tricks. Man måste anpassa efter individen och åldern. Du har verkligen visat det på ett excellent sätt. Du är helt otrolig på att läsa hunden och veta vad som behövs. Du är en lysande förebild för se vad hunden behöver.b

2020-08-14 20:14:11 - Eva

Min kommentar skickades innan jag hann rätta det som telefonen skrivit fel. Min slutpoäng är Tack Marianne för att du visar vad hundar behöver i synnerhet i corona-tider

2020-08-15 07:22:33 - Marianne

Tack för mycket positiv feedback! Vi har alltid hållit igång våra seniorer, som fått fortsätta med träning som tidigare i livet. Modji fyller 12 den 1 december och är även i år en del av lag Gátchis som är anmält till den årliga lagtävlingen för sök- och räddningshundar i oktober. I onsdags fullkomligt flög hon fram över marken och i stenhögarna, vilket dokumenterades på foto.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)