Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KRÅNGELDAG!

2018-01-10

Tisdag.

En dag som blev "en sådan där dag", då hundarna kom i skymundan tyvärr.

Det började med ett mail från Telia och en bekräftelse på vad Matte beställt för innehåll i den fiberkabel som nu anslutits till huset. Bekräftelsen bekräftade INTE vad som var överenskommet! Fel TV-avtal och därmed ett många gånger högre pris! Avtalat var baskanalerna som nu finns i huset i form av ettan, tvåan, fyran och Kunskapskanalen. Punkt slut. Nu stod det att avtalet gällde en himmelens massa kanaler som ingen beställt och inte ville betala för. 

Efter att ha väntat i telefonkö kom Matte fram till Telias kundtjänst och fick veta att det var ett "standardavtal" där man ändrat innehåll och det syntes hos Telia! Men då man bara hade standardavtal som inte omfattade just denna magra och billiga överenskommelse, kunde det inte stå där vad som EGENTLIGEN avtalats!?!? Utlovat var ett avtal som skulle kosta 49 kronor per månad och det kunde man inte skriva in i standardavtalet? Så därför stod det ett annat avtal till en kostnad av över 300 kronor varje månad! "Undertecknat" av Matte???

Får man verkligen göra så Telia? Det tvivlar Matte starkt på!

Dagen fortsatte som den börjat.

Som så många andra har Matte några mediciner som funnits i Mattes liv i många år och som förhoppningsvis bidrar till god hälsa. Receptbelagda och då och då måste recept förnyas. Allt krångligare har det blivit med frånvaron av de stationära husläkare som fanns en gång och en allt högre närvaro av ambullerande hyrläkare som man träffar en säger en gång och aldrig mer. De vill inte förnya recept mer än för ett uttag när de aldrig träffat patienten. Före jul blev det körigt med läkarkontakt. Uner helgerna omöjligt. Så Matte blev utan en viktig komponent för hälsans bevarande.

På måndagen fick Matte efter flera timmars väntan kontakt med sin vårdcentral. En sköterska påtalade att det var en ny läkare. Igen! Alltså måste en tid bokas in för receptförnyelse! Men Matte måste ha just denna medicin NU. För att må bra. Jo, hon lovade ordna detta och lägga en lapp till läkaren så att ett uttag kunde ordnas akut. Hon LOVADE  att om Matte begav sig några mil till närmaste apotek under tisdagen, så skulle hennes medicin finnas där för uttag.

Då man inte åker många mil för bara ett ärende, åkte hela Lapskflocken iväg tillsammans och Husse kunde fixa en viktig detalj för lagande av blandaren i köket. Han skulle även fixa en vaccination mot pneumokocker/lunginflammation på apoteket. Det blev ingen vaccination av Husse, då vaccinet var slut och inte skulle komma in förrän om ett par veckor. Det blev ingen medicin till Matte, då medicinen "var slut". Ok, tänkte Matte, då får väl ett apotek i någon annan kommun uppsökas. Men så var det ju inte. SLUT - var alltså slut på Mattes receptlista. ALLT UTTAGET! Inte f-n var det någon som sett till att fixa ett nytt recept! Trots ett upprepat löfte om att det skulle finnas att hämta på tisdagen.

Är någon förvånad?

Allt var inte bättre förr! Men nog sjutton var sjukvården tillgängligare. När Matte växte upp fanns två läkare i stan. En för vuxna och en för barn och de kände till allt om alla. Praktiskt och mycket tillgängligt. I dagens DN kan man läsa att SÖS gått i stabsläge då sexton personer fick övernatta på akuten  på grund av platsbrist. Samtidigt gick sköterskorna på Ny Karolinskas akutmottagning sysslolösa! Den akuten blir från maj månad en specialakut -"traumaakut" dit man man måste ha remiss!

Bor man i Stockholmstrakten förefaller djursjukhusen fungera avsevärt mycket bättre än humansjukvården! I DN står även att ungarna på dagis i nybyggda Norra Djurgårdsstaden endast till viss del har gårdar att leka på och de gårdarna kan vara så små som tjugo kvadrat! Mindre än ett Attefallshus! Mindre än kraven på storlek för hundgårdar sett till antalet individer som skall vistas där! Bilar och hundar får mer utrymme än barnen i delar av Stockhollm!

Tre mil dit och tre mill hem. Utan medicin. Utan vaccination. Husse slapp dock köpa ett enkelt specialverktyg, utan fick låna under ett dygn!

När Lapskflocken återkom till den lilla stugan i skogen föll skymningen. Husse hann dock gå "Mopperundan" med hundarna utan att vare sig ramla eller gå vilse. Matte ringde omedelbart, klockan 15.30, till sin vårdcentral. Bara för att mötas av en automatröst som upplyste om att "kön är nu full för i dag". Ingen möjlighet fanns att nå vårdcentralen annat änn via mail! Så då skrev Matte. Vad hon tyckte om extremt dålig service och tillgänglighet.

Matte vet att hon inte är ensam om dessa krångelupplevelser och förmodar att många av er känner igen er i detta.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)