Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ENERGISPRUTAN AILI

2014-08-20

Tisdag.

Aili är nu tio månader och fortfarande väldigt lik mor sin. Matte trodde  mycket på att låta Modji och Kirous få valpar tillsammans och hittills har familjens minsting Aili levt upp till förväntningarna mer än väl! Båda föräldrarna är sociala och har mycket motor och Aili är en sann knähund med väldigt mycket energi! Passar fint in i flocken!

Matte var på väg ett flertal gånger med hundarna ut på moppepromenad, men så kom en störtskur och hindrade avfärden. Skurarna duggade tätt denna dag! Solen tittade fram i tio minuter och lurades bara, så öppnade sig himlen och regnet vräkte ner under fullt solsken! Omväxlande väder minst sagt. Till slut tog Matte en rövare just som regnet upphört och kastade sig iväg med hundarna. Körde på vägar som gav möjlighet till snabba växlingar av vägval för snabbare hemkomst. Passerade en tomt där man aviserat att man ville bli av med ved. Ovanpå granbitarna låg nu finfin björk! Det var bara att hämta! Kanon! Stugan värms med ved och mer behövs.

Just som Matte och hundarna kom hem efter nästan en timme på väg, var det dags för mera regn. Rätt bra timing med andra ord. Detta omväxlande väder fortsatte resten av dagen. Matte och hundarna tillbringade en hel del tid på tomten och en helt urfälld Násti har blivit väldigt lekfull de senaste dagarna. Löp på gång? Násti och Aili lekte vilda lekar styrda av Násti. Aili har fått en god uppfostran i lekandets konst av sin mor och uppförde sig mycket bra ihop med Násti! Mycket spring och jakt! Mjuka och fina tacklingar och Aili lät mormor styra och ställa och underordnade sig jättebra! Modji var avundsjuk och sprang bredvid och gafflade. Ville vara med, men avstod från att blanda sig i. Så avbröt Násti leken för att dricka vatten i bäcken. Nu fick Modji chansen att leka med Aili. Detta blev en helt annan lek! Mycket hårdare tacklingar och tuffare lek helt allmänt! Det var oerhört intressant att se Aili anpassa sig så himla bra efter vem hon lekte med. Lika socialt kompetent som sin mor. En härlig trio är det som utgör familjens hundflock.

Men så regnade det ju också rätt ofta. Matte och hundarna satt på glasverandan och avvaktade till det höll uppe. Ailis avknapp var lite lätt rostig av regnet och löste inte ut som den skulle. Hon låg i den stora hundkorgen med Násti och hittade en trasselknut att tugga på. Matte satt och vilade i korgstolen bredvid. Men så lät det väldigt konstigt med ens. Matte tittade till. Aili hade övergått till att systematiskt tugga sönder kanten på den gamla hundkorgen! Som överlevt många hundar och även små valpar under många år. Matte blev arg och det fick Aili veta. Aili blev sur. Skitsur! Blängde på Matte och placerade sig bredvid sin mamma och tittade håglöst ut på regnet. I typ tio sekunder. Sedan vände hon sig om och började dra ut stråna ur piassavakvasten som stod på trappen......  Satunge! Jäkla tonåring! Men så himla charmig när hon sedan ville knö sig upp i Mattes knä och mysa. Aili i ett nötskal. En klonad Modji - nästan. Modji har aldrig varit en knähund på detta sätt. Men så hamnade Aili och hennes syskon innanför Mattes tröja långt innan de träffade sin nyuppsprättade mor.

På kvällen kom mattes söner medförande kräftor med tillbehör. Husse och Matte hade dukat på glasverandan och kört igång lite värme denna kylslagna och väldigt blåsiga kväll. Mysfaktorn var hög! Hundarna fick till en början vistas bakom barngrind i sovrummet. Till efterrätten släpptes de ut och hälsningscermonin blev lugnare och mer städad. Städade under bordet gjorde hundarna nu gärna!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)