Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TILLBAKA

2013-03-18

Modji är på god väg tillbaka fysiskt såväl som psykiskt. Juvren har gått tillbaka fint och Modji är åter kampglad och sitter gärna på trappen och spanar.

lördagen sken solen och hon såg ut att ha det gott där  hon satt! Sista dagen med Galastop. Mycket morot i maten. Kalorisnålt men bukfylla. Husse och Matte tog med sig hundarna på en biltur och målet var Åkersberga Växtförsäljning. Ett sätt att få Modji hemifrån och bort från sovrummet under behagliga former. Ett måbraställe att besöka. Vackra ting att titta på och kanske handla....   Mycket växter, god mat/kaffebröd. Ljuvlig, avslappnande musik på mycket låg volym smeker öronen. Detta behövde familjen. Hundarna hade +18 grader i bilen och mycket att titta på, då mycket människor rörde sig kring bilen. Hem förde Matte ett påskris med nya vippor. De gamla har hängt med sedan 1980-talet. Glada orangegula färger! En bytta med Tète á tète - minipåskliljor och en bukett tulpaner kom också med. Samt en stor hängpelargon. Konstgjord men mycket skickligt gjord! Till glasverandan i Vettershaga.

Hem for familjen laddad inför söndagens jobb i Södertälje.

SÖNDAG

Upp klockan sex. Elva minusgrader skulle bli ett par plusgrader under dagen. Rätt utrustning måste med. Arbete i grönområden med omväxlande barmarksfläckar, is och mycket snö väntade.

Från Stockholm kom fem hundekipage anslutna till Missing Peoples hundgrupp. Ytterligare två tjänstehundekipage dök upp från andra distrikt. Bra uppslutning! Denna gång fanns det inte så många extra personer att skicka med som säkrare för varje hundekipage. Därför gjordes en annan indelning. Husse och Matte, som nu jobbat med MPS ett antal gånger, delade på sig och gick i par med ekipage som inte varit med i just detta sammanhang så mycket. Modji blev överlycklig när hon fick jobba ihop med en av sina gamla kurskompisar!!!  I mycket kuperade partier skonades Modji (och Matte!) och kurskompisen med ung husse fick jobba lite extra. Kartan som tillhandahölls saknade både skala och höjdkurvor. Samt var mycket otydlig vad gällde inhägnad privat mark. Gilla läget! Man får låta sig överraskas.

Områden var både större än vad som anades och väldigt kuperade bitvis, med mycket branta slänter och berg. Matte och Modji hamnade därför helt oplanerat i en barmarksbacke i mycket stark lutning, täckt med grankottar. Dem rullar man bra på......  En hare dök upp framför näsan på Modji och hon har sällan sett sådana. Kul! Modji fördes i lång lina och skötte sig riktigt bra. Mattes godisficka var välladdad. Här innebar terrängen dock ingen belastning på Modji. Slät mark, men mycket lutande. Jobbigare för en gammal tant...

Det fungerade bra att jobba två och två i samma område, med rätt taktik. Inte helt nära varandra, men med god koll på varandras rörelser. En i varje grupp hade komradio. Kläder i varselfärg är guld värt! Man lyser på långt håll mellan träden! Underlättar kontakten ekipagen emellan. Men hundarna har koll! Stenkoll! Modji skvallrade väldigt tydligt om var kollegan rörde sig när Matte stannade upp och kollade läget.

Efter fyra timmars arbete, med fikapaus i mitten, samlades de fem ekipagen från hundgruppen i MPS Stockholm. Beslutet togs, i samarbete med ledningen, att avsluta hundarbetet för dagen. Man betar av grönområdena vartefter och skallgångskedjor var också ute och jobbade. Kvinnan försvann den 31.1.

Hundarna mådde bra efter dagens jobb. Det gjorde även Husse och Matte. "Tillbaka på jobbet". En ny vecka väntar med nya besked. Provsvar rörande Nástis öga.

En dag i sänder.

Antal kommentarer: 1

2013-03-18 11:59:29 - Anna, www.raika.se

så skönt att Modji börjar komma tillbaka till sitt vanliga jag igen.
Detta har verkligen inte varit lätt för henne (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)