Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RÄVREVIR

2013-03-06

tisdagen gjorde inte Matte många knop. Matte var hängig och orken fanns inte. Huvudvärk, nackvärk. Mycket länge sedan sist. Hundrastning på tomten. Så dök Cockermatte upp som en glad överraskning! Hennes valpköparbesök uteblev med kort varsel och där stod hon med nybakade hallongrottor! Tack för at Du kom! Långfika i glasrummet, omgivna av gröna växter innanför glaset och stora snömängder utanför glaset. Golvvärme. Livet kan vara rätt bra trots hängighet och huvudvärk!

Hemma hos Cockermatte har ett rävpar blivit allt närgångnare, med täta besök kring hönshuset, efter det att hanen tog några av fåglarna. Lapskfamiljen märker också tydligt av rävparets etablering i närområdet, då hundarna går på tårna på kvällspromenaderna. Tidigare har någon räv längre bortifrån traskat genom området, en lya har funnits ett par kilometer bort. Detta par markerar revir och har uppenbarligen tagit närheten till ett hönshus som en intäkt för ett blomstrande familjeliv. Fågelflocken som tidigare har fått leva i stor frihet på hela tomten, måste nu avstå från detta av säkerhetsskäl. Endast med sin matte närvarande får de njuta av denna frihet. Matte tror inte att en vaktande herdehund är en acceptabel lösning, då storleken på en sådan skulle få Cockermatte att själv tvingas ut ur den pyttelilla stugan. Men när Modji är barnfri kan hon kanske få jobb som fågelvaktarhund? Hon älskar ju fåglarna och hatar rävarna! Matte skall förbereda ett bra CV. Násti är också tänkbar som fågelvakt, men är nog i ärlighetens namn lite för intresserad av att städa gräsmattan från ankskit. Men det är ju också en merit! Alltså: härmed erbjuder Modji och Násti sina tjänster några timmar varje dag för att fåglarna skall kunna få leva i frihet i alla fall lite. Så kan Cockermatte ägna sig åt annat. Sina egna hundar till exempel.

Men även Lapskfamiljen påverkas av rävparets närgångna besök inne på den egna tomten. Katten Mysjkin fyller 18 år i maj och är inte i samma form som i sin glans dagar. När han var den som jagade bort räven från den stora gård där han växte upp. Med sin bror hemma hos Matte. Några gamla jack i öronen visar att det var Mysjkin som bestämde på gården. Nu står han sig slätt vid en konfrontation och tycks inse att även hans frihet beskurits. I varje fall kvällstid i mörkret. Han vill ut, men backar in i igen. Även han behöver rävvarningsskällande sällskap för att känna sig säker runt huset.

Lapsk Vallhund är en lättskallad ras. Avlad för att kunna "valla"/fösa renar medelst skall. Man har avlat på ett bra skall. Familjens Lapska har hittills haft stor nytta av sina ihållande skall som markering i sökarbetet. Nu fungerar det bra för att skälla bort räv från tomten och närområdet. Med endast två permanentboende nära grannar, som själva vill hålla räv från tomten funkar det utmärkt.

Men alla uppskattar inte att Lapphundarna är lättskallade. Man glömmer ofta att det är en egenskap som varit nödvändig hos hundarna för att kunna sköta jobbet som renvallare. En egenskap man alltså avlat på.

När Husse kom hem tog han en långpromenad med Násti och gick Älgebyrundan. Delvis i iskanten.

Antal kommentarer: 4

2013-03-06 09:30:35 - Anette

Så tråkigt för fåglarna........ Grattis till Ahöfterna på två av Signes halvbrorsor !

2013-03-06 09:43:42 - Marianne

Tack! Hade ingen aning!

2013-03-06 10:03:07 - Marianne

Gátchis Átjájuoksa Adja och kullbrorsan Gátchis Átjájuoksa Aiko, Epic och Lime till vardags, har A-höfter och armbågar u.a. Vilket vi så klart är jätteglada för! :D(heart)

2013-03-06 10:28:51 - Elina

Haha. Goda nyheter reser snabbt! Jag tyckte jag var snabb med att medela resultaten, men tydligen inte tillräckligt :D
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)