Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OVÄNDA STENAR och TRÄNING

2012-11-08

onsdagen tog Matte med sig hundarna ut för att vända på några ovända stenar i sökandet efter den försvunne mannen. Efter kontakt med polisen avsökte Matte och hundarna områden som tidigare endast avsökts med skallgång. Några timmars vandrande blev det alltså även denna dag. På ett ställe reagerade Modji mycket oväntat och svårtolkat, men inte Násti. Området kommer att kontrollavsökas på lördag.

På kvällen var det träning i Vargmötet. Äntligen skulle Násti och Modji få jobba på vittring från levande människor och dessutom få söka fritt! De fick samma upplägg där vikten låg vid att de skulle få springa och fynda. Inte att göra det knepigt. Násti går på antibiotika fortfarande och får röra sig normalt men inte anstränga sig. Figgarna låg väl spridda i området och varken Násti eller Modji hade några problem med att fynda. En av legorna gav dock aningen av huvudbry på grund av oväntade vinddrag inne i byggnaden. Lite huvudgympa blev det, men inget som ansträngde hundarna. Båda var på toppenhumör och tog för sig av de stora ytorna i frihet! Att vandra längs vägar och på tomter i koppel, sökande efter något för dem okänt, kan nog bli rätt frustrerande. Varje sådant pass borde avslutas med att de får fynda, men möjlighet har inte funnits när Matte vandrat ensam.

Två bruna brorsor var med och tränade och skulle denna kväll få vara med om att hissas upp i lyftsele. De fick aldrig den möjligheten på provapådagen. Båda killarna, Epic och Lime, fick samma upplägg. Först frisök med markering och två figuranter, sedan hissning och därefter ett nytt frisök med två figuranter. De skötte sig fantastiskt bra! Hissningen innebar inte en sådan belastning att de inte jobbade eftgeråt. Stabila killar! Lime kommer till skall omedelbart när han hittar sin figge och håller skallet mycket bra! Epic har av olika skäl tränat med lösrulle för att bli rullmarkör. Det är inget som är helt naturligt för honom och nu testades skallmarkering i stället. Vilken kille! Han fattade väldigt snabbt att det inte fanns någon rulle att hämta och ändrade beteende. Ett uppfordrande skall gav utdelning hos figgen! En ahaupplevelse som innebar operant inlärning och nu är Epic också skallmarkör! Busduktiga bruna busbröder!

Matte har inga problem med att leta efter en person som kan hittas död. Men det var rätt skönt med ett frisök med kända figgar och frispringande hundar som balans i hundaktiviteterna den senaste tiden. Man är väldigt skärpt när man öppnar dörren till ett utrymme hundarna visat intresse för, i sökandet efter en persom varit borta i flera veckor. Man måste förbereda sig mentalt inför vad man kan hitta.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)