Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRSTA MOMENTET SATTES

2020-07-18

Fredag.

Innan solen kommit för högt på himlen testade Matte en lite svårare variant av att klättra på stege, med Modji och Aili. Det visade sig att platsen för att resa stegen mot berget klätt med vildvin var ganska dåligt vald. De båda Lapska ställde dock upp, trots maximal störning av mängder av bin, i de tätt intill stående malvorna! Blommorna lutade mot stegen och Matte hade bara ben i sin kortbyxor, där hon stod och stöttade hundarna när de klättrade uppför stegen. Då både Modji och Aili har en faibless för att fånga dylika flygfän, var det aningen svårt att få dem fokuserade på en rörelse uppåt!

Med klicker och godis och Matte stående med sina nakna ben intryckt bland biströsslade malvor , gick det  dock fint efter ett par vändor. Fördelen med bina var att båda hundarna blev stående stilla mitt på stegen och därmed blev säkra på tassarna på stegpinnarna. De är även vana vid att ha höga krav på sig oavsett störningar.

Matte övergick sedan till att ägna sig åt dräneringen kring grinden. Vatten samlas i en pöl och vintertid fryser det till is just där man kliver in med stor halkrisk. Solen gassade och det som varit uppgrävt hade torkat ur. På knä med planteringsspade i handen hackade Matte vidare för att luckra packad lera för planare mark. Många års snöskottande med skyffel och slunga har gradvis flyttat gruset från gången i det svaga nedlutet mot grinden, där nivån höjts över tröskelnivån. Som när man börjar måla och tapetsera i ett rum förflyttas arbetets storlek gradvis in i nästa rum via dörrposterna. Mattes jobb såg inte så omfattande ut initialt... 

Modji och Aili hade belönats med frysta märgben efter morgonens träningspass och låg i skuggan och hade det bra, Husse var på golfbanan och Matte kröp omkring i grus och jord och hackade med svetten rinnande i ögonen. Ibland undrar man ju vad man håller på med.

När Husse kom hem fick han kliva över Matte och grushögar och hade den goda smaken att fixa en kall öl och en macka för en paus. Senare kom han ut till Matte med ett stort glas vatten. När allt var igenlagt och gången plankrattad tog Matte ledigt resten av dagen. Trött var Matte i både kropp och knopp men mest av allt på solen. 26 grader var det i skuggan. Vid grinden var det ingen skugga.

På kvällen kvicknade Matte till igen, så och hundarna, efter intagna måltider. Solen hade gått ner bakom skogen och nu ville Matte testa en ny plats för placering av stegen som hundarna skulle klättra på. Mot berget bakom huset och med ovandelen begravd i mossa och blåbärsris och garanterat insektsfritt. En bra idé vad det verkade. Modji överraskade med att ta sig hela vägen upp utan problem!  Helt själv och lockad av blåbären! Normal lutning på stegen (vanlig utskjutsstege i metall) för en människa att klättra upp de två meter det var till kontakt med marken i ovandelen.

När momentet skulle filmas för redovisning råkade Modji dessvärre halka till i början och sedan var hon mer tveksam. Varför hon av säkerhetsskäl fick utföra momentet mer anpassat för sin ålder, med en trappstege lutad mot berget. Båda typerna av stegar är godkända enligt anvisningarna på fjärde nivån Expert Trick Dog. Aili klättrade helt själv upp på den vanliga stegen och momenten filmades och skickades för bedömning. Matte imponerades av båda hundarnas driv och målmedvetenhet och vilja att utföra sina uppgifter.

Senare på kvällen kom svaret att båda godkänts på stegmomentet. Nu är det bara fyra moment kvar att välja från listan och träna in för presentation och godkännande.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)