Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARFÖR?

2018-02-09

Om man söker en hund som man inte vill skall ha egenskaper att jaga, att ta till skall i vissa situationer, att vakta och som nöjer sig med att gå långa promenader "i skog och mark" - helst lösa, varför tänker man sig att skaffa  en Lapsk Vallhund? En hundras avlad för att kunna både användas som jakthund, att flytta renar med skall (dock inte skälla i tid och otid), vakta och som bör kunna lösa problem självstänidigt i ett så tufft jobb som renvallare? För att sedan "ta tag i" dessa nedärvda egenskaper för att få en hund som inte vill jaga (däremot valla kanske?), inte skäller på folk och hundar och inte vaktar och inte är självständig? Varför skaffa sig en hundras avlad för ett visst ändamål och sedan vilja träna bort alla dessa nedärvda egenskaper?

Varför inte skaffa en annan hundras eller ta vara på allt det positiva det innebär med en hund av en ras som både kan användas som jakthund och vallhund, som vaktar med skall och som mer än gärna löser problem tillsammans med sin förare? Som vill mer än att springa många mil, som vill använda insidan av skallen för att lösa problem!

Varför vilja skaffa en hund av en ras där man inte förefaller vilja ha hunden för sina nedärvda egenskaper. För utseendet bara? Det finns så många hundraser som passar bättre för den som inte vill ha en vallande/jagande hund med intresse för djur, som använder skallet i sitt jobb och som vaktar sin flock och sitt revir medelst skall. Utan djurintresse - ingen vallhund och Lapsk Vallhund är en polar vallhundras.

Rasen är förvisso mycket heterogen och individerna skiljer sig åt mycket. Men nog vore det väl synd om man strävar efter Lapska Vallhundar som inte har djurintresse, inte har en skalle som duger för att lösa problem och inte är en hund duglig till det den avlats för att användas till. En hund som blir just "en robust familjehund lämplig att gå i skogen med på långa promenader - alltid lös." Det gjorde Mattes Dvärgpudel alldeles utmärkt. Men den hade inte räckt till som vare sig renvallare eller räddningshund.

Tyvärr efterfrågas även Border Collie utan vallningsvilja-djurintresse. Jakthundraser som inte vill jaga och skall kunna vara lösa i alla lägen. Låt Lapsk förbli vad den är och sikta inte på att få bort det som gör den till just en Lapsk. Robusta familjehundar och hundar som bara vill kuta många mil finns det andra raser som är lämpliga till. Hundraser som duger till tuffa och självständiga jobb i samarbete med sin förare finns det inte lika många av. Smarta och tåliga hundar som kan tänka själva men vill samarbeta.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 4

2018-02-10 07:48:04 - Anneli m flock

Så sant, så sant skrivet.(flower)

2018-02-10 17:20:14 - Anne Marit, Www.hundehagen.no

Så enig med deg Marianne!
Dessverre synes jeg ofte jeg leser på alle disse fbgrupper som finnes for både Lapsk og generelt for Lapphunder, at mange Lapphundeiere nekter for at disse hundene lett bjeffer, vakter, jager osv. , sannelig ikke greit hvis du prøver å finne ut om rasen kan passe for deg....
Min erfaring er at det selvsagt varierer mellom individene, men at rasenes arbeidsbakgrunn påvirker sannsynligheten for ulike atferder.
Jeg har jobbet som hundetrener i snart 15 år og hatt over 150 ulike raser på kurs og konsultasjoner, men har faktisk gitt opp å kommentere i disse diskusjonene som verserer på fb og andre steder:(

2018-02-11 07:30:56 - Marianne och Larry

Stort TACK för uppbackning!
Man vill ha en Lapsk Vallhund - men inte en hund som har lätt att ta till skall eller vaktar eller tänker självständigt. Det blir så fel när man har fel förväntningar på den hund man köpt och man jobbar MOT hunden och inte MED hunden.

2018-02-11 08:34:32 - Anneli med LVH

Hej!
Ja det finns ju en anledning till att jag INTE har FB. Riktigt sorgligt att folk hellre har vänt sig och fortfarande vänder sig till FB istället för till vår nya rasklubb, tidigare AK i specialklubben. Förvånansvärt få är medlemmar i klubben av de som är med i LVHgrupper på FB. Man har har väl inte varit tillräckligt "bra " i klubben med att vara det självklara alternativet att vända sig till i LVH ärenden som skulle göra att det vore självklart att vända sig dit med frågor och spörsmål? Väldigt tråkigt att vanliga "forum" dött ut. Verkar som om många utger sig för att vara "specialister" på vår ras på FB och många inlägg som jag fått tillsänt mig ger ju en lite skev bild. Här har nya rasklubben verkligen något de måste lägga ner jobb på och "sätta tänderna i" ;).
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)