Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN FRÅGA OM ÖVERLEVNAD

2019-07-29

Ja, ungefär så upplever Matte dagarna just nu. En klass 1-varning var utfärdad i området för höga temperaturer. Det var 31 grader under söndagaen. Med en Aili som är kraftigt avmagrad och har gått på skonkost och dietfoder efter antibiotikakur och magmedicin i två veckor och under dagen slussandes in på valpfodret, med fyra valpar som avvänjs och bör få i sig valpfoder och vatten i hettan och inte somna i solen och inte får få dåliga magar och som fort kan torka ut. Med en Matte som inte fattar att hon är en gamling och lätt torkar ut för egen del och blir vimsig. Matte drack vatten i mängder och svettades ymnigt. Stor solhatt på skulten. Serverade valparna och Aili mat med femtimmarsintervaller från sju på morgonen till tio på kvällen. Husse for till golfklubben och kom hem med fiskgryta och utfodrade Matte och sig själv, då Matte gått i lagamatstrejk och sätter de fyrbenta först.

Men det lyckades fint! Valparna åt samtliga sin frukost, någon hoppade lunchen och någon hoppade middagsmålet och samtliga åt med glupande aptit sena kvällsmålet inne i köket när temperaturen sjunkit och de varit utomhus i drygt tolv timmar i sträck. Där fläktade det, i stugan stod luften still. Bäst ute alltså! Aili vägrade dem att dia hela dagen i värmen och fick snudd på panik när alla attackerade henne och hon flydde ut igen. Hon orkade inte alls vara mamma i värmen. Men hennes juver var stinna när hon inte låtit sina barn dia på ett dygn och innan natten kunde hon förmås att låta dem alla tömma samtliga juver. Ett måste för att undvika mjölkstockning.

Under dagen vilade valparna naturligtvis mycket och de var mycket smarta och undvek de få partier som var solbelysta i valphagen. De orkade härja rätt vilt under omständigheterna, under mycket korta perioder! Alla magar fick godkänt! De drack mycket vatten och de låg till och från på kylmattor och annars bytte de plats och sökte skugga och lite fläktar. De förefaller alla ha mycket goda instinkter för överlevnad som tur är. Fullt ös - medvetslös var vad som gällde. Från sjövilda ena stunden, till djupt sovande och drömmande på en sekund kändes det som. Någon kunde ha lite svårt att komma till ro av övertrötthet och fick då vara knähund och somna mot Mattes axel med nosen i vinden.

När solen låg på som värst rakt mot huset på sena eftermiddagen tog Matte fram vattenslangen och utsatte valparna för en mycket lokal regnskur! Nej, Matte sprutande inte vatten rakt på valparna. Slangen hade inget munstycke och en svag stråle och en tumme i strålen skapade ett stilla sommarregn som föll uppifrån och studsade mot betongplattorna utanför valphagen. För att stänka in på de valpar som ville bli stänkta på och kom fram till gallret. Det ville alla! Deras golv i valphagen blev blött och skönt att vara på och pälsbollen Fanndi ville väldigt gärna bli blöt! Det var härligt att se dem!

När solen äntligen började försvinna ner bakom skogen framåt åtta på kvällen, hade alla valparna just somnat i skugga i valphagen. Matte hittade skugga där det fläktade lite och tog en paus. Husse pausade även han i skugga. En granne fick se en vilande Matte och bjöd in på ett glas svalt rosé på sin högt belägna altan i skugga och dum vore väl Matte om hon tackade nej till en sådan inbjudan. En timme på rymmen med lite lyx satt fantastiskt bra! Innan nattmål och flytt in i stugan av både två och fyrbenta. Men där var det varmt och sova ute hade nog varit skönast för alla. Tolv och en halv timme vistades valparna i skugga i sin hage denna heta dag.

Klicka för större bilder.

 

 

Antal kommentarer: 2

2019-07-29 18:52:58 - Anneli m flock

Men vilken liten goding Fanndi verkar vara. Hela kullen härliga ”hundligheter”. Hoppas få se och träffa dem I R L .Snyggt jobbat uppdrettern(star)(flower)

2019-07-29 19:21:58 - Marianne

Tack och bock! Vi gillar vad vi ser!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)