Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÖSTJOBB VID TORPET

2017-11-12

Lördag.

Enligt väderrapporten skulle dagen bjuda på regn eller blötsnö, varför inget var planerat sedan tidigare. Men det var någon annanstans i Stockholmstrakten som man fick detta väder. Över Lapskflockens stuga i skogen skingrades molnen och Husse körde till tippen med Modji. Nej han dumpade inte Modji på tippen! Fina tjejen som nyligen visat att hon har många strängar på sin lyra, genom att inte "bara" använda nosen till att hitta drunknade människor utan även eucalyptus. Bra på rallylydnad är hon också. Rätt snygg dessuotom med ett cert. Modji kan behöva lite egentid när så mycket kretsat kring Aili av naturliga skäl. Därför fick hon följa med när Husse körde iväg trädgårdsavfall.

Lite senare åkte hela familjen iväg till Torpet för att låta hundarna roa sig i skogsbacken och för att göra årets beskärning av granarna i tomtgränsen.  När fastigheten kom i familjens ägo stod  några granar glest placerade på rad, som vore de en sedan länge uppgiven plan på en  häcksnutt mot grannfastigheten. Rakt i söder! De började komma upp i höjd och skulle inom några år bilda en vägg av granar just där solen skulle befinna sig mitt på dagen. Efter mycket funderande under ett par år bestämde sig Matte för att testa att göra dessa granar på rad till ett snyggt och naturligt insynsskydd för båda fastigheterna och skred till verket. De kapades på lämplig och  nåbar höjd. Sedan var det bara att hålla tummarna att växandet skulle fortgå enligt planerna. Ett fårnät omgärdar tomten och mot grannens sida måste nätet hållas rent och snyggt. Husse stod på stegen och kapade i ovankanten och Matte gick längs sidorna och höll in grenarna för begränsad häckkänsla. Hudnarna hade hittat en lång gren och höll sig sysselsatta rätt länge med att ha dragkamp! De jagade varandra ganska mycket och hölll igång!

Runt om på himlen syntes stora mörka och bulliga ovädersmoln, men här längst ut vid kusten höll sig vädret fint hela dagen! Torpet ligger bara sjuhundra meter från Vettershaga brygga dit ångbåtar gick en gång i tiden, med sommarlediga Stockholmare som hyrde små stugor. Troligtvis var Lapskflockens stuga en av dem som hyrdes ut som sommarboende. Nära till ångbåtsbryggan, viktigt för nåbarheten. 

Efter några timmar var Husse och Matte klara med sitt arbete. Arbetshandskarna var genomvåta, händerna kalla. Det började skymma på och hudnarna drog en sista repa med sin stora gren! Båda, sida vid sida med stadiga grepp i grenen, rusade de ner mot grinden. Kom ikapp Matte och höll på att fälla henne när de valde att springa på var sin sida....   Men Matte uppfattade grenen sekunden innan den träffade i knävecken och snabb som en vessla, nåja, flyttade sig Matte åt sidan. 

Hem for Lapskflocken och tände en brasa, hängde våta handskar på tork och kunde konstatera att andra haft betydligt mer otur med vädret. Det behövs inte många mil emellan för att väderprognosen antingen stämmer eller inte. En hundtävling inte så långt bort, drabbades av dagsregn dessvärre.

Husse och Matte hade mycket gärna velat få bekräftat att Aili har knytt på tillväxt. Men är hon inte dräktig, vad är hon då? Tröttare hund får man leta efter denna lördagkväll! Aili gick och knöt sig i sin biabädd i sovrummet. Där sov hon djupt tillsammans med sin mamma. Hon förflyttade sig sedan till Mattes knä och sov tung som en potatissäck. Öppnade ett halvt öga och gick in i dvala igen. När Husse skulle ut på en extra sen kvällsrunda, reagerade inte Aili som hon brukar eller som sin mor. Hon skuttade inte upp klarvaken och pigg och ville ut bums! Aili var trött. Jättetrött! Men gå ut och kissa ville hon nog ändå. När hon funderat lite på saken. Efter det att hon med nöd och näppe kunnat få upp ögonlocken....

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)