Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DET GÄLLER ATT VARA I RÖRELSE, foto

2023-08-30

Tisdag.

Myggplågan fortsätter och styr utomhusvistelserna. Matte rollade in sig så gott det gick med myggmedel, något hon inte använt sedan ungdomsåren. Matte har märkligt nog unvikits av mygg under sitt vuxna liv. Vilket retat gallfeber på andra i Mattes närhet, när de plågats av mygg vid normal förekomst men inte Matte. Myggorna har valt andras kroppar att sticka i och skulle någon händelsevis sticka Matte någon enstaka gång så har det inte blivit några svullna myggbett och det har inte alls kliat. De myggor som fyller luften nu sticker Matte såväl som hundarna och Husse. De radar upp sig längs fingrarna och sticker i flock. De kryper in i Mattes öron och tränger sig in i hörselgångarna trots hörapparater! Hundarna väljer att gå in och vill inte vistas ute. De kliar sig på huvudet och i ansiktet väldigt ofta.

Under tisdagen låg Aili och Dima gärna i uterummet, men ute på tomten ville de inte vara mer än korta stunder, när Matte gick ut för att vattna i växthuset och ta hand om lite av varje som att hänga tvätt på punchverandan. Nerkletad med myggmedel kunde Matte faktiskt sitta ute en stund i ett lite vindutsatt läge och fika. Hon fick besök av både Aili och Dima som vände om och sökte skydd i uterummet. Där det trots öppen glasdörr ändå var bättre än utomhus vad gällde myggtäthet.

I kvällningen to Matte en långpromenad med hundarna, välklädd och välsmord och i rask takt. Så snart hundarna stannade och nosade anföll myggen, varför stoppen blev väldigt korta. Myggen anföll deras ansikten och kröp in i deras öron. En hundägare i området miste nyligen sin hund och hade i den lokala FB-gruppen meddelat att hundens leksaker fanns att hämta, utställda i en kasse i en carport. I stället för att kasta saker som andra hundar kunde ha glädje av. Dima har haft full koll på denna hund, som funnits utom synhåll vid huset när Matte promenerat förbi många gånger varje vecka. Hundarna möttes på vägen på en promenad i våras och det gick fint och lugnt till. Ingen skällde ut den andra. När Matte nu vek av och gick in ett stycke på tomten till carporten vittrade Dima med hög nos mot stugan. Han blev mycket nyfiken när Matte plockade bland leksakerna och valde en jättekong till Dima och Aili. Kongen nosades av noga av Dima, när Matte traskade vidare hemåt.

Vid hemkomsten placerade Matte jättekongen mitt på gräsmattan och Dima nosade noga på den, vilket även Aili gjorde. Eventuellt hade den innehållit godis tidigare, då ett hål fanns på sidan. Hos både Aili och Dima väcktes leklusten och för första gången på flera dagar satte de igång en jaktlek, inspirerade av den nya leksaken! Nu blev det springa av och i glädjeyran hoppade Dima ner i bäcken i full fart. Där  hade vattennivån sjunkit efter det senaste skyfallet och djupet var inte mer än ett par decimeter. Upp for Dima och leken satte fart igen, hela tiden på Ailis initiativ! Matte hade myggmedel överallt och jackans huva var nerdragen långt över ansiktet. Finrarna var dock helt oskyddade när Matte filmade sina lekande hundar och myggorna radade upp sig på varenda finger och handryggarna och satans vad de stack! Det brände och kliade! Filmsnuttarna ligger på FB.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)