Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VACCINATIONSKAOS!

2015-11-10

Måndag.

Matte var tvungen att göra ett fullständigt onödigt besök på sin vårdcentral på måndagmorgonen. På grund av byråkrati och pengabegär tvingar man folk att besöka sina vårdcentraler och hårt belastade läkare för att varje besök genererar pengar till mottagningen, även när ärendet kunnat ordnas telefonledes! Det är helt horribelt och en produkt sprungen ur den förra regeringsperioden. Matte måste köra fyra mil totalt och ta upp en strängt upptagen läkares tid, hon sneglade på klockan, för att endast samtala helt kort med en läkare som kunnat få samma information per telefon. Ingen undersökning var aktuell.

Hem åkte Matte sedan med hundarna som fått följa med. Släppte ut dem och sig själv på tomten för några timmars utevistelse under eftermiddagen. Hundarna fick sysslesätta sig med tuggpinnar och Matte höststädade i trädgården. En kortare promenix tog hundarna och Matte åxå.

Matte försökte förgäves få tag i budfirman som skulle leverera en fönsterdörr. Matte var eftersökt på mobilsvararen. Som inte varit vaken under dagen på grund av fullständig avsaknad av uppkoppling, vilket sker med jämna mellanrum vid stugan i skogen. Usel mobiltäckning är det där! Vilket överraskar många som flyttar till området och som totalt förnekas av Tele 2 och andra operatörer. Tacka vet Matte den fasta telefonen! Som fungerar även vid strömavbrott när mobilmasternas reservkraft upphör efter högst en halvtimme. Ofta efter femton minuter. Ekonomiska skäl!

Husse skulle komma hem senare, då avsikten var att han skulle flunsavaccinera sig på hemvägen. Han kom hem i vanlig tid, synnerligen upprörd!

På vårdcentralen i Näsby Park i Täby var det ett veritabelt kaos! En polis var ditkallad för att få ordning på alla uppgivna äldre som tagit sig till sin vårdcentral för gratis och nödvändig vaccinering, såsom hörande till en riskgrupp. Alla över 65 år får vaccinera sig gratis. Trots att lokalen var fylld av äldre med både ledsagare och rollatorer stoppades inte nyanlända. Inget kösystem fanns!!! Inga nummerlappar!!! Folk ombads återkomma och börja köa på nytt som i dag tisdag.... "Men hur får jag tillbaka min plats i kön?" Inga svar gavs. Husse insåg det meningslösa att ansluta sig till den uppgivna och trötta skaran och åkte hem. Han tog illa sig vid sig av åsynen av gamla, i vissa fall mycket gamla, människor som hängde på varandra för stöd och det faktum att man inte stoppade nyanlända när man visste att de redan närvarande väntade förgäves och inte skulle hinna vaccineras innan stängning. 

Hemma kollade Husse vaccinationstiderna på vårdcentraler i kommunerna runt om. Två timmar varje vecka var legio! En timme på tisdag och torsdag för det mesta. Samma timme i flertalet fall, klockan 14-15. Några hade öppet 13-15 en enda dag i veckan. 

Är det så här det skall vara när man blir gammal?! Dessutom är det många som, likt Husse, jobbar vidare efter 65-årsdagen och skulle avlasta systemet om möjlighet gavs att vaccineras efter kontorstid på någon enda vårdcentral! Ekonomin styr precis allt! Även välfärden när "köttberget checkar ut"! Uttrycket stulet av Claes Elfsberg aktuell i TV-program om de stora barnkullarna efter andra världskriget på 1940-talet, som nu blir pensionärer. Dit hör Husse och Matte. Som diskuterade ämnet under middagen, med regnet smattrande mot plasttaket i glasrummet, som lystes upp av stearinljus en vardagkväll i november. Med falukorv på tallrikarna.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)