Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

SKK AVRÅDER FRÅN KASTRATION AV HUNDAR, ANNAT ÄN AV RENT MEDICINSKA SKÄL

 

KASTRATION AV HUNDAR - KONSEKVENSER OCH RISKER

 

Kloka ord från:  Sarakkas Kennel  - lånat från FB  27.2.2020

 

Vad händer när hunden blir kastrerad:

När du kastrerar en hund kemiskt eller genom kirurgi, så vad som händer är att produktionen av testosteron slutar ca. 4-8 veckor efter operationen / behandlingen.
När produktionen av testosteron stannar av har det följande effekt på hunden.

Hundens lukt förändras, så att andra hundar inte kan känna av om det är tik eller hane, de tror inte att det luktar hund mer.
Det kan leda till andra hundar (särskilt hannar) kan börja behandla kastrerat handjur dåligt, och detta kan leda till att kastrerat handjur faktiskt blir aggressiv mot andra hundar.
I könshormoner, särskilt testosteron, finns det en viss del av hundens förtroende.

Det förtroendet försvinner genom kastrering, är din hund osäker på något sätt, så finns det en risk att det blir mer osäkert.
När en hund är osäker, kan den börja att urinera mer & då inomhus, morra, skälla mer, vara aggressiv och därför kan den bli farlig för omgivningen.
Hela hormonbalansen förändras och därigenom ändrar också metabolismen själva.
Därför kan hunden ha lättare att lägga på övervikt.
Överviktiga hundar lever i genomsnitt två år kortare än hundar med normal vikt.

Pälsen kan också förändras och bli trassligt och tråkig, detta gäller särskilt till hundarna med lite mer päls.

Kastrering av unga hundar
Har din hund vuxit upp än?
Hundar som är yngre än 1 ½ -2 år är fortfarande unga hundar och deras "tonårs period" där dom kort sagt kan vara omöjliga, precis som tonåringar är det.

Istället för att göra något så drastiskt som att kastrera hunden, ha kallt is i blodet istället, vänta ut den här perioden & var lite mer tolerant mot din hund. Håll den borta från träning i några månader och ge den stabilitet i vardagen, så går tonårs perioden oftast ut av sig självt.

Hundar som var kastrerade oavsett vilken ålder operationen skett hade signifikant ökad risk att få mastocytom (en typ av hudcancer), malignt lymfom och många andra typer av cancer samt även större risk att vara rädd för åska.
Hundar kastrerade vid 12 månader eller yngre oavsett kön hade en signifikant ökad risk att utveckla hemangiosarkom, jämfört med okastrerade hundar.

Hundar av båda könen som var kastrerade vid 6 månaders ålder eller tidigare har en signifikant ökad risk att utveckla beteende problem som separations ångest, ljud rädsla, skygghet, utåtagerande, urinavgång vi undergivenhet, aggression, hyperaktivitet och ångestbitning.

Ju tidigare hunden var kastrerad, ju tidigare blev den diagnosticerad med cancer. Jämfört med okastrerade hundar så hade kastrerade hundar 3,5 gång högre risk att utveckla mastocytom oavsett när de kastrerats.

Kastrerade tikar hade nio gånger högre risk att få hemangiosarkom oavsett när de kastrerades jämfört med okastrerade tikar. Kastrerade hundar hade 4,3 gånger högre risk, oavsett när de kastrerades att få malignt lymfom. Kastrerade hundar hade 5 gånger högre risk att få alla typer av cancer oavsett när de kastrerades.
Var rädd om era bästa vänner