Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SJÖVILD MODJI!

2020-02-04

Måndag.

Matte och Husse hade besök som måste göras ett stycke hemifrån och inga hundar fick följa med. Hundarna hade gått morgonpromenad och rastats innan de lämnades ensamma några timmar.

Flocken återförenades när skymningen började falla. En oro började gnaga i magen när någon av hundarna skällde, så snart nyckeln sattes i låset. Hundarna skäller normalt aldrig i det läget. Modji gick på tårna och studsade och skällde när Matte klev in i hallen. Nej, Matte skriver inte fel, det skall stå Modji. De hade varit ensamma i fyra timmar. Mådde Modji dåligt och hade extremt bråttom ut kanske? Matte släppte omedelbart ut både Modji och Aili på tomten. Båda rusade ner till staketet mot vägen, våldsamt skällande stod de kvar vid staketet på bakbenen! Där fanns ingenting och de vände först när Matte hade åsikter. Då kissade båda och sedan drog Modji, elva år gammal, igång en vild jaktlek på sin dotter runt gräsmattan och över bäcken upp mot huset och ner igen. Matte stod och gapade. Förstod inte mycket. 

Hundarna fick hållas och Matte råkade passera grinden mot baksidan av huset. Den stod på vid gavel och den brukar vara stängd. Troligtvis bortglömd kvällen innan av en besökare. Kunde rådjursgeten med sin son ha varit in en vända för att äta på gräsmattan? Som extra lyx då grinden normalt är stängd och inga rådjur kommer in i trädgården på framsidan. Ett högt rådjursnät stoppar. En lågt placerad friskluftsventil intill grinden kan ha släppt in vittring och ljud till hundarna på insidan. Matte gissade på och hundarna lekte en riktigt lång stund. En urladdning kändes det som och Modji var snabb och smidig. Härligt att se!

Matte tog in hundarna och gick ut och spridde hundgodis i form av miniben, nävvis över gräsmattan. Nu skulle de få jobba lite! I den snabbt fallande skymningen syntes godisbitarna inte alls och dessa minibitar försvann ner i underlaget. I fina sökslag flöt de båda Lapska fram över gräsytan! De höll hög fart och en konkurenssituation fanns, vilket fick dem att jobba mycket effektivt. Matte höll sig i uterummet och studerade sina hundar. Ute var det tre minusgrader och i uterummet sex plusgrader. Lyx! Efter en dryg kvart föreföll Modji och Aili rätt klara med sitt födosök. Farten var låg och de skrotade mest runt för att ingen ville sluta innan den andra gjorde det. Matte såg knappt hundarna längre och kallade in dem. De var inte nödbedda och slog sig ner i värmen framför kaminen, där Husse under tiden tänt en brasa.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)