Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OTÄCKT GRÄVARMÖTE

2017-11-18

Fredag.

Plusgrader och sol och lite blåsigt. Ishinnan på asfalten försvann till eftermiddagen och den frusna markytan tinade upp där solens strålar kom åt under dagen.

Matte och hundarna höll sig utomhus på tomten när Husse åkte iväg i ett ärende. Solen sken på altanen som torkade upp och hundarna föreföll uppskatta det utlagda renskinnet. Där kunde de ligga och hålla koll på vad som skedde snett över vägen, när traktorn for upp och ner för backen och de som jobbade försökte göra sig hörda i oväsendet. Matte fortsatte sitt dräneringsgrävande, nu när ishinnan försvunnit och vattnets vägar åter kunde följas. På rätt väg känns det som.

För att räta ut ryggen tog Matte sedan med sig hundarna på en promenad i området. Med risk för livet känns det som ibland....  En jättestor grävmaskin närmade sig i hög fart med en person vid ratten och en hängande liksom på väg av eller på, bredvid föraren på trappsteget! Säkert väldigt ballt....  Om nu Matte och hundarna kändes väldigt utsatta, så vad var då inte den på grävmaskinen bedvidhängande mannen?! I den farten! Föraren saktade lite symboliskt ner farten vdi passagen av tanten och hundarna, men lämnade inte många decimeter kvar av vägbanan för dem att trycka ihop sig på. Den breda skopan fyllde för sjutton hela vägbanan! Extremt obehagligt i den farten. Förbannad och lätt skakad fortsatte Matte och hundarna in på en sidoväg och kunde strax höra och se jättemaskinen komma tillbaka längs vägen in i en kurva i långt över de angivna 30 km/t.

Farthinder är återigen utlovade längs sträckan...  Det var några år sedan detta lovades för första gången från samfällighetens styrelse. Månne det nu blir några till våren? Många vittnar om incidenter med lastbilar i hög fart längs de två huvudvägarna. I förrgår var vägen glashal men farterna desamma. Matte puttar ner hundarna i dikena vid möten för säkerhets skull. Med nedsatt hörsel är det hugget som stucket om det är en lågt flygande helikopter (förekommer ofta) eller ett stort fordon som närmar sig. Man hör inte skillnaden och riktningen. Att hundarna nyligen fick koppel i varselfärg med reflexer, känns som en klok säkerhetsåtgärd.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)