Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN DAG VID TORPET

2013-09-15

Lördagen förutspåddes bli den "sista sommardagen". Familjen hade en hel del jobb som väntade vid torpet och lånade grannens släp och drog iväg.

Hundarna fick i stort sett sköta sig själva på den stora och ihägnade tomten. Då och då måste dock Matte stänga in dem i lillstugan med grind i dörren. Husse måste nämligen köra upp bil och släp för att lasta ris efter fällna träd och sedan vända runt och trixa med alltihop. Inte lätt och en farlig situation för hundarna. Fyra träd, varav två stora granar, är fällda intill lillstugans södervägg för luft och sol kring huset. Det syntes knappast tidigare mellan många stora granar. Matte har tidigare stamkvistat de träd som stod närmast väggarna.

Den permanentboende grannen har köpt till mark och röjer där. När han såg familjens behov av att bli av med mängder av ris och gammalt spikförsett trä från den rivna gamla verandan hade han lösningen. "Lägg det på min gräsmatta, så eldar jag det med allt det som jag har själv"! Familjen är omgiven av underbara grannar både hemma och vid torpet. En nåd att stilla bedja om. Tack alla!

Alla de tre husen har nu fått nya tak av plåt. På torpstugan i röd takpanneprofil. På lillstugan och det långa skjulet i svart korrugerad plåt. För några veckor sedan var den man som bott i familjens stuga på besök hos den granne som växte upp i grannstugan. Den nu mycket gamle mannen uttryckte belåtenhet med vad han såg. Hans gamla stuga mådde gott. Han mådde gott. Roligt att få höra. Nya uppgifter talar för att detta varit en stuga där storbonden lät arbetare bo. Då en stuga med ett enda rum med kamin och en veranda. Nu dubbelt så stor, men utan kamin. Torpstuga kanske inte är en så missvisande benämning.

Blåbären börjar tryta och hundarna var inte lika upptagna som tidigare i de rikliga blåbärssnåren. Bären har varit stora och saftiga trots torkan. Modji får en ganska varierad kost nu, för att vaccinera knytten mot allergier. Något Matte trodde spelade roll för länge sedan, men som nu förefaller befäst av forskare. Varken Násti eller Modji har haft problem med känsliga magar eller allergier. De har fått lite av varje i sig via sina mammor. Både som foster och som knytt. Modji vet och äter nu nypon från buskarna, vilket hon inte gjort tidigare. Även bären på svartaronian smakar bra. C-vitaminer i mängd. En bra tid för dräktighet med naturens skafferi välförsett. Äpplen är också gott och Modji står på bakbenen och försöker komma åt så  gott det går. Vinterfrukten på det enda lilla trädet hänger envist kvar. Paradisäpplena befinner sig också utom räckhåll. Cockermattes äpplen är också goda och dem äter Lapskfamiljen gärna! I konkurens med rådjur och en hel skatfamilj. Trädet är stort och frukt finns i mängd. Cockermatte drunknar i äpplen....

Modji mår bra och börjar bli en tjocksmock redan..... Inte på grund av mer mat. Revbenen känns ännu  som de skall. Men midjan försvinner snabbt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)