Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYCKET TRÄNING DENNA DAG

2017-05-11

Onsdag.

Matte var träningssugen och NYFIKEN! Hon tog därför med sig Modji ner på byn till pizzerian på förmiddagen och köpte små pizzakartonger till det hemula priset av tre kronor styck! Fem ovikta kartonger, som komna från pizzerian ändå hade en för hundarna attraktiv lukt vid hemkomsten!

Omgående skred Matte till verket och vek samman kartongerna och började inse att den lilla stugan i skogen verkligen är - just liten. Utplacerade i klubbstugans träningsrum låg de med en meters avstånd, vilket hemma i stugan var en omöjlighet. Dessutom skulle det bli plats för att med kopplad hund gå längs raden med de fem kartongerna. Hallen är för trång, köket är för trångt och kort, vardagsrummet för litet. Enda möjligheten blev raksträckan mellan Husses sovrum via "mellanrummet" som hyser tvättmaskinen och förrådet och in i Mattes nyligen tillbyggda sovrum. Med reservation för en långt ifrån rak linje och inte en hel meter mellan kartongerna. Man får göra så gott man kan i ett litet fritidshus, möblerat för permanentboende.

Aili fick vara först ut och kopplet häktades fast i nyckeln till Mattes sekretär. Aili satt fint stilla medan Matte placerade ut kartongerna öppna med en godisbit mitt i varje kartong. Lugnt och mycket fokuserat löste Aili uppgiften fint. Svårighetsgraden ökades vartefter med vissa kartonger tomma och till slut med endast en pytteliten godisbit i den sista kartongen. Aili skötte sig jättefint och var rädd om kartongerna. Så var det Modjis tur. Högre intensitet rakt igenom. Modji scannade redan vid starten vilka kartonger som var intressanta och innehöll godis och löste uppgiften snabbt och effektivt, men var inte fullt så rädd om kartongerna.

Så var det Nástis tur! Fjortonåringen var så taggad att hon inte kunde vara tyst när hon var uppbunden! Hon kastade sig desperat framåt för att få börja jobba och slet därmed upp klaffen till sekretären och Matte måste ingripa. När Násti fick börja söka gjorde hon det med erfarenheten från godissöken på gräsmattan! Hon ångade fram och sökte vitt och brett och struntade fullständigt i kartongerna! Násti stod med en tass i en kartong och åkte som på en skridsko på det hala golvet med kartongen! Det märkte hon inte. Násti jobbade! Intensivt och yvigt och hittade så klart samtliga godisbitar vid varje nytt försök, med allt färre bitar att hitta. Matte stramade upp kopplet och försökte styra lite, vilket funkade och Nástis sökområde var vid sista försöket fokuserat till pizzakartongerna. Násti ville som vanligt bara fortsätta och fortsätta att "jobba". Denna uppgift var helt i den gamla damens smak! Utmärkt för pensionärer oavsett antal ben och Matte hoppas att fler låter sina pensionerade hundar få prova på detta, som en fysiskt skonsam träning för lite slitna kroppar.

Återigen hade träningsgruppen ett studiebesök på sin kvällsträning. Husse och Matte uppskattar mycket när de som är intresserade av rasen vill komma för att se Lapska Vallhundar i arbete i en lite tuffare miljö. När de vill se hundarna arbeta självständigt och när de vill se hundarna lösa problem på egen tass! Inte bara komma och klappa lugna och gulliga hundar framför brasan! För vad säger det om rasen? Är man intresserad av en Lapsk bör man väl vara mer intresserad av att "påknappen" fungerar än att "avknappen" gör det"?! Men en del tycker tyvärr att det räcker att en Lapsk är "lugn och trevlig". Man tycker ju så olika. Kvällens besökare hade rest i flera timmar för att kunna vara med på träningen. Imponerande!

Snön vräkte ner på väg till träningsområdet utomhus i Stockholmstrakten. Dock stämde prognosen och det klarnade upp och kvällen blev solig. Området har inte nyttjats för träning under vintern och nu var här överraskande välstädat. Men nog fanns det möjligheter till bra träning ändå. För Ailis del ville Matte ha en enda figge med "superbelöning"/guldfigge och svårt placerad. Aili skulle få jobba hårt för belöningen var tanken! Matte visste inte var figgen var gömd. Men Aili fyndade inom loppet av bara ett par minuter, då Mattes taktik i området bjöd Aili utmärkta förutsättningar för att snabbt lösa uppgiften.

Modji fick tre figgar gömda utspritt i området och två av dem var lättfunna medan den tredje inkrupen i ett stort rör högt placerat bjöd på svårigheter. Varför besökarna fick se en Lapsk som klättrade som en apa på höga höjder över högar och staplar med olika typer av betongblock, för att fånga vittringen och för att spika vittringskällan. Snyggt jobbat!

Därefter fick en av besökarna låna Modji för ett sök och för att prova olika hundar lånades även Nástisönerna ut till besökarna att jobba med i området, där de även fick figga för varandra. Avslutningsvis gömde sig hela gruppen för Násti. Husse lät Násti i koppel söka av ett stort område tomt, innan hon fick söka där figuranterna var gömda, längst bort i det sökområdet som nyttjats under kvällen. 

Sammanfattningsvis fick besökarna en bild av några närbesläktade Lapska Vallhundar, som ändå visade upp olika personligheter och olika sätt att arbeta på. Vad som var väldigt bra var att de fick se Nástisonen Epic göra ett stort frisök i området där två personer var gömda, utan att hans förare fick gå in i området själv! Epic var osynlig för föraren under en stor del av söket och han gick ut oerhört fint längst bort i området där den ena figuranten var gömd! Vinden blåste dessutom ut ur området med vittringen! Epic fyndade sedan Matte högt placerad som på en balkong vid en bod ovanpå en annan bod. Vittringen spred sig vida omkring i vinden. Epic visade verkligen fördelarna med en självständig hund som kan arbeta långt ut från föraren och som även kan lösa problem som dyker upp alldeles själv. Epic var lysande och visade vad en bra Lapsk kan utföra! Det bådar gott inför lagtävlingen i oktober.

Villl man bara ha en "robust hund som kan gå i skogen" finns det så många andra raser att inhandla. Alla uppskattar inte självständiga hundar som är bra på att lösa problem när det kommer till kritan.

Besökarna föreföll nöjda med kvällen, när de begav sig hemåt, trots att en lång resa väntade. Lite provapåverksamhet så där i träningsvardagen är fint att kunna erbjuda intresserade av rasen.

Tack alla för ännu en härlig träningskväll!

Antal kommentarer: 1

2017-05-12 18:28:13 - Anneli m flock

Hahaha! Mormor Násti! Underbart att läsa!(inlove)
Saivan och Balvis tycke detta med "specialsök/NW är jätte skoj! Helt perfekt ytterligare "gren" att nosa på :)
Bra blogg ni har alltså!
Tasshälsningar!

Anneli m flock



Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)