Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYCKET SVÅRT BLEV DET!   (Träningsbild)

2017-02-02

tisdagen jobbade Husse sin sista dag! Husse är nu "friherre" och ledig varenda dag. Något hundarna säkert uppskattar. Flocken samlad för jämnan. Husse avtackades och tårta serverades. All tårta gick inte åt så även Matte fick smaka och fina blommor pryder nu glasrummet/matrummet/vinterträdgården.

Matte passade på och tog en sista slapparmorgon med tidning och fika i sängen. Ensam i stugan. Hundarna fick en halvhalkig promenad, Matte hade inte räknat med så mycket is kvar i skuggiga lägen på vägen och Icebugs hade behövts. Nätterna är kalla och isen ligger envist kvar, liksom snön i skugglägen.

Hela eftermiddagen hade hundarna underhållning när Skymningsfolket rätt sent började städa ur sin hyrda stuga och köra iväg mängder med saker, i två släp i flera omgångar. Slangar och brädor, pressenningar och lastpallar fyllde släpen. Toppat av trädgårdsstolar och cyklar. Modji och Aili satt på trappen och tittade storögt på alla aktivitet. I skymningen tvättades det fönster och sedan pågick aktiviteterna med pannlampor ända till efter midnatt. Hundarna hade lite svårt att komma till ro när det smällde av kastade brädor i släpen.

Men nu är de borta och luften är lättare att andas. Ingen oro för otrevliga besök och nya anmälningar. Förhoppningsvis kan även Modji slappna av i sitt vaktande, när orsaken till hennes bekymmer försvunnit.

Onsdag.

Husses första lediga dag som pensionär. Vilket innebar att hundarna hade sällskap hemma när Matte gav sig iväg på den årliga kontrollbesiktningen av sin lekamen. Matte fick med beröm godkänt. Alla provsvar såg fina ut och sex kilo minus bekräftades. Skönt. Någon måste stå på benen när andra är sjuka.

På kvällen tränade fem Lapska i en maskinhall. Násti fick börja med ett uppletande tillsammans med Husse. Vilket ledde till ett fynd i ett plåtskåp inne i en bod. Husse hade överraskats av träningskompisarna och grattades till friherrelivet med en liten flaska Southern Comfort! Till Násti fanns det köttbullar och alla familjens hundar fick tuggpinnar! Mycket uppskattat! Stort TACK! Násti fick sedan även ett litet koppelsök där hon hittade Matte uppklättrad på en maskin.

Alla hundarna fick sedan varsina frisök där förarna inte visste var figgarna var gömda, men hade en facit med sig som visste. Därefter hade Husse tänkt ut en övning, baserad på de tre nytillkomna och tätt intill varandra stående bodarna. Där någon vägg saknades på någon och där man inte kunde passera mellan två av dem då de stod snudd på dikt an mot varndra. Mellan två kunde man trycka sig emellan. I bodarna fanns olika rum med stängbara dörrar, samt ett omkädningsrum med klädskåp och en duschkabin.

Övningen var sådan att tre av hundarna med sina förare skulle söka av bodarna efter en förssvunnen person. I koppel runt gruppen av bodar, inte närmare än en meter från väggarna! Längs en sida även så långt bort från väggen på boden som bakom en stor asfaltvält! Gruppen skulle sedan ange exakt var en förssvunnen person befann sig. Det gavs bare ett enda försök att ta fram den försvunne så det måste vara en exakt angivelse betonade Husse! Gruppen fick lägga upp söket hur den ville.

Valet blev att ett ekipage i taget gick runt gruppen med de tre tättstående byggnaderna och välten med sin hund. Varje ekipage gick runt husgruppen två gånger var, en gång i vänstervarv och en gång i högervarv för att få maximal åtkomlighet till vittringsvägarna. Hundarna talade tydligt om att här fanns det en person. Ventiler ledde ut vittring. När förarna sammanställde sina iakttagelser enades de om att den försvunne fanns i endera den vänstra eller den mittersta boden. I vilket fall INTE i den högra boden! Där fanns det minst intresse från hundarnas sida, som alla tre skallmakerat mitt emellan boden till vänster och den i mitten.

Gruppen avrapporterade till Husse som gav svaret: Den försvunne personen fanns i boden längst till höger! Ridå.

Hundarna bands upp, förarna fick gå in och fann personen i duschkabinen. Vittringen steg rakt upp och ut genom någon ventil och placerade sig vid bodarna intill. Draget i den stora maskinhallen gör söken här extremt svåra och mycket intressanta ibland. Mycket lärorikt. Hundarna belönades där de satt uppbundna av den nu hittade personen.

Tack Husse för en bra övning! Tack träningskompisar för fin uppvaktning med uppletandeöverraskning!

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)