Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ASFALTERAD VÄG...

2015-10-13

Måndag.

Matte gick en kort morgonpromenad med hundarna och lämnade dem sedan hemma. Det var dags att besöka frissan, som är en han och kommer från Libanon och är expert på tunna nordiska hårtyper. Sådant där tunt, mjukt fjun som Matte begåvats med.

När Matte nu var nere i samhället passade hon på att köra igenom biltvätten och på hemvägen besöka en kompis. Händelsevis dök ännu en kompis upp och det blev långfika. Hemma väntade hundarna och Matte tänkte ta en lite längre promenad efter hemkomsten.

Så blev det inte. För när Matte körde in i husområdet blev det först tvärstopp. Vägen blockerades av två stora lastbilar, en vält och en asfaltmaskin. De fördelade sig och för Matte återstod att krypa framför/bakom en långsamt backande lastbil som spred kross i utlagd asfaltmassa. Efter någon kilometer breddade sig vägen vid brevlådorna och Matte kunde köra förbi vägarbetet som upphörde där.

Matte slläppte ut hundarna och delade ut nyköpta frysta märgben för sysselsättning. Att gå med hundar på vägen var otänkbart. Inte ens över vägen var tänkbart då vägarbetet sakta drog förbi den egna tomten med svart asfalt i ett lager först och därefter bergkross spritt över ytan under ett öronbedövande oväsen när gruset hasade på flaket.

Sedan skulle krosset köras ner i asfalten och till det användes en jättestor lastbil på vars sida man kunde läsa STOR STARK och den var försedd med smålampor i rader värdiga en finare julgran.

Ribban var lagd. I skymningen dundrade denna jättelastbil fram på den nylagda och hårda vägbanan, nu ännu smalare än innan med en tydlig kant på sidorna. I långt över 30 km/t, vilket står på vägskyltar i området.

Farten i området var alldeles för hög innan. Hur skall detta sluta? En liten kille som kom från skolbussen mitt under vägarbetet såg oerhört liten och utsatt ut bland alla dessa arbetsfordon, där farterna var höga på transportsträckorna.

När vägbanan utanför stugan var täckt med grus, om ännu inte tillplattat, kunde Husse ta med hundarna tvärs över vägen på en skogspromenad i snabbt fallande mörker. Medan Matte fixade middagen åt familjen.

Oron för framtida olyckor på raksträckan förbi tomten gnagde inombords.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)